A Jobbik szerint egyértelmű az Ab üzenete: tavasztól visszaszerzik a termőföldet a Mészáros-féléktől

Egy normális országban egy ilyen nem történt volna meg.

"Ha egy normális országban élnénk, ahol egy normális jogalkotás működne, akkor az állami földprivatizációnak nem szabadott volna bekövetkeznie"

- összegezte a keddi napot Magyar Zoltán. Ugyanakkor hangsúlyozta: vegyesek az érzelmei, mert hiába egyértelműsítette az Ab, hogy nem lett volna szabad eladni ezeket a földterületeket, a jogszabályokat nem semmisítette meg - így ez csak egy következő kormány számára jelent valamennyi kötelezettséget.

Ilyenek a jó földesurak: megfér egymás mellett Döbrögi és az olasz divatdiktátor

Az Orbán-kormány által meghirdetett földprivatizáció három hullámát bemutató földjelentések kapcsán most Somogyországba látogatunk. Ebben a megyében is megfigyelhetőek azok a jellemzők, amiket Fejér megyében tapasztaltunk, azaz, hogy valójában egy szűk elit szerezte meg a dobra vert földek nagy részét, azonban Somogyban a magyar Döbrögik mellett már megjelennek a külföldi földesurak is.

"Ezt sajnáljuk" - ugyanakkor a Jobbik nagyon fontosnak és egyértelműnek tartja az Ab üzenetét, hogy unokáinknak legyen még megmutatni természetvédelmi területeket, nemzeti vagyontárgyakat.

A Jobbik kormány legkésőbb jövő év tavaszától elkezdi visszaszerezni a kijátszott termőföldeket - szögezte le Magyar Zoltán.

Amikor a földesurak nagytestű ragadozókként úszkálnak

Legutóbbi cikkünkben azt mutattuk be a királyi birtok, Fejér megye példáján, hogy nem volt igaz a kormányzati kommunikáció: a családi gazdálkodók földhöz juttatása helyett sokkal inkább a birtokkoncentráció érvényesült. Most Ángyán József professzor földjelentésén keresztül azt nézzük meg, hogyan lehetett ebből hasznot húzni az új és régi-új földesuraknak.

"Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ne Mészáros Lőrinchez és a többi Fidesz-közeli oligarchához, hanem a valóban helyben élő családi gazdálkodók kezébe kerüljön a termőföld, a nemzeti vagyon, mi ezért fogunk dolgozni".

A szakpolitikus közölte az Ab döntése megerősítette őt ebben a szándékában, hiszen a jogász szakma véleménye is megegyezik ezzel, csak nekik nem volt elég bátorságuk ahhoz, hogy ezt visszamenőlegesen értelmezzék.

Magyar Zoltán örömét fejezte ki amiatt, hogy egy ilyen átpolitizált testület is képes volt megérteni,

"nem szabad a termőföldre úgy tekinteni, mint egy átlagos árucikkre".

Egy tisztességes Országgyűlésnek olyan biztosítékokat, jogszabályokat kell elfogadnia, amelyek aztán hosszútávon képesek ezt a vagyonelemet nemzeti kézben tartani, megvédeni és olyan célokra felhasználni, ami aztán a magyar családok, a magyar gazdák boldogulását szolgálja - hangsúlyozta a politikus.

Földjelentések: így tűnt el a földvagyon Fazekas Sándor vidékén

Ángyán József professzor földjelentéseit ezúttal Fazekas Sándor agrár-, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is otthont adó Jász-Nagykun-Szolnok megye adatainak bemutatásával folytatjuk. Annyit előzetesen elárulhatunk: az Orbán Viktor földprivatizációjával a Nagy-Alföldön sem a kis gazdálkodók jártak jól. Ezzel szemben a legnagyobb felvásárló érdekkör egy olasz céghez köthető.

Emlékeztetett, ezeket a célokat korábban a Fidesz is megfogalmazta,

sőt személyesen Orbán Viktor ígérte meg, hogy növelni fogják az állami kézben lévő birtoktestek méretét.

Ezeket aztán hosszútávon bérbe adhatták volna demográfiai, vagy épp olyan állami génmegőrzési célokra, amelyekre most elvesztettük a lehetőséget.