Továbbra is titkolja az Állami Számvevőszék, hogy kiket és miért épített le karácsony előtt

Megválaszolatlan kérdések.

Beszámoltunk arról, hogy január végén Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult korábbi fideszes honatyához, Domokos Lászlóhoz a tavaly év végén az ÁSZ-ban történt leépítések kapcsán. Az intézmény tavaly karácsony előtt(!) ugyanis közölte,

„a Számvevőszék több ütemben mintegy száz munkavállalójának ajánlotta fel a távozást az intézménytől, negyvenen már el is fogadták az ajánlatot.”

Nemsokkal később aztán kiderült, hogy a szervezet

régi, jól felkészült számvevőket tett utcára, miközben a közös megegyezéssel járó pénzt csak az kaphatta meg, aki december 19-ig aláírta a papírt.

Aztán nem kis meglepésre, 2019. január 7-én megjelent a Közbeszerzési Értesítőben, hogy egy nettó 277 millió forint értékű eljárást indított az ÁSZ, szakértői szolgáltatást megrendelése céljából. A hirdetmény szerint  „a közbeszerzési eljárás keretmegállapodás megkötésére irányul, mérlegképes könyvelői vagy könyvvizsgálói végzettségű kompetenciákat igénylő számvevőszéki ellenőrzési tevékenység ellátására egyéb külső szakértőként.”

Azonban hiába az ellentmondásos intézkedések, hiába az ÁSZ-elnök törvényi kötelezettsége a teljes körű tájékoztatásra – a jobbikos politikus számos kérdése megválaszolatlanul maradt.

Többek között nem tudhattuk meg, hogy

  • ki lett a befutó a nevezett tenderen,
  • illetve azt sem, hogy a „több ütemben” leépített munkatársak korábban milyen munkakör(ök)ben-, mennyi időt töltöttek el,
  • de még arról sincsenek konkrét információink, hogy milyen téren-, mely ellenőrzések során kívánják majd hasznosítani a most beszerzésre kerülő, „mérlegképes könyvelői vagy könyvvizsgálói végzettségű kompetenciákat”.

Gyöngyösi Márton postafordultával újabb levelet küldött az ÁSZ elnökének, korábbi kérdéseinek megismétlésével, és néhány újabbat is megfogalmazott - a válaszra 11 munkanap áll rendelkezésre.

Érdekes még, hogy Domokos Gyöngyösinek küldött válasza több ponton is megegyezik az ÁSZ Alfahírnek küldött reagálásával. Így például a decemberi elbocsátások kapcsán most is azt bizonygatta az Állami Számvevőszék, hogy a szervezet évek óta alkalmaz külső szakértőket egyes speciális, a folyamatos rendelkezésre állást nem igénylő ellenőrzési feladatok elvégzésére. A külső szakértőket az ÁSZ minden esetben közbeszerzési eljárás keretében bízza meg, alkalmazásuk minden esetben meghatározott időtartamra szól és nem jelent munkaviszonyt.

(Szerkesztőségünk egyébként várja az Állami Számvevőszéktől elküldött azon alkalmazottak jelentkezését, akik a jogviszonyuk megszűnésére, illetve későbbi elhelyezkedési lehetőségeikre nem éppen úgy emlékeznek vissza, ahogyan az Domokos László szerint történt.)

Mindenesetre, az ÁSZ és az ellenzéki pártok közti fura viszonyt csak tovább árnyalja ez a titkolózás.