Tömeges leépítés után jöhetnek a "megbízható szakértők" az Állami Számvevőszéknél?

Reagált az ÁSZ. Szerintük ők függetlenek a pártpolitikától.

„Az ellenzéki pártokra bírságokat szóró, a Jobbikot teljesen ellehetetlenítő gigabírsággal sújtó Állami Számvevőszék semmivel sem bánik korrektebbül saját dolgozóival és szakembereivel sem”. 

- írja Facebook bejegyzésében a politikus.

Mint ismert, karácsony előtt derült ki, hogy az Állami Számvevőszék vezetése számos dolgozónak az ünnepi jókívánságok mellé egy, a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodást is csomagolt. Kiderült, hogy a szervezet régi, jól felkészült számvevőket tesz utcára, miközben a közös megegyezéssel járó pénzt csak az kaphatja meg, aki december 19-ig aláírja a papírt.

Gyöngyösi Márton emlékeztetett: eközben a legsötétebb Rákosi-rendszert idéző tempót diktáló fideszes pártkomisszár Domokos László által vezetett szervezet januárban már 277 millióért alkalmaznának "szakértőket". Mint írja:

„Nyilván az ellenzéki pártok elleni koncepciós eljárásokhoz pénzügyi szakemberekre nincs szükség, a haveroknak viszont jól jön még némi pénz. Ez a Fidesz üzenete nekünk, magyaroknak: ők bárkit utcára tesznek és eltaposnak.”

A nettó 277 millió forintos hirdetmény szerint szakértői szolgáltatást kívánnak megrendelni: „a közbeszerzési eljárás keretmegállapodás megkötésére irányul, mérlegképes könyvelői vagy könyvvizsgálói végzettségű kompetenciákat igénylő számvevőszéki ellenőrzési tevékenység ellátására egyéb külső szakértőként”.

A Jobbik elnök-helyettese írásbeli kérdéssel fordult Domokos Lászlóhoz. Gyöngyösi Márton azt szeretné megtudni, hogy  ki lesz a befutó a február 6-án záródó tenderen.

Feltette a kérdést:

„Nem tartja mérhetetlenül etikátlannak és elfogadhatatlannak, hogy míg bevált - hiszen próbaidejüket bőven kitöltő, nem egy esetben több éves, évtizedes szakmai múlttal rendelkező – munkavállalóikat az utcára teszik (tudjuk jól, miként került felajánlásra a közös megegyezés) rá pár napra már seftelésbe kezdenek?”

Hogy a válasz alól ne lehessen olyan könnyedén kibújni, Gyöngyösi azt is kérte, hogy az ÁSZ pontosan jelölje meg, hogy a „több ütemben” leépített munkatársak milyen munkakör(ök)ben-, mennyi időt töltöttek el, valamint milyen téren-, mely ellenőrzések során kívánják majd hasznosítani a most beszerzésre kerülő „mérlegképes könyvelői vagy könyvvizsgálói végzettségű kompetenciákat”?

Végképp eltörölni: újabb 270 millió forintra bünteti az úgymond független Állami Számvevőszék a Jobbikot

Miután a Fidesznél "mindent rendben találtak" az ellenzéki pártokat sorra büntetik, értelemszerűen a Jobbikot a legjobban. A legnagyobb ellenzéki pártot a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett ÁSZ 136,4 millió forintra bünteti, ami mellett ugyanekkora összeggel csökkentik a párt állami támogatását. A Jobbik az ÁSZ döntése a magyar demokrácia elleni támadás.

Cikkünk megjelenését követően az ÁSZ lapunkhoz eljutatott közleményében visszautasította az állításokat. 

Mint írják, az Állami Számvevőszék évek óta alkalmaz külső szakértőket egyes speciális, a folyamatos rendelkezésre állást nem igénylő ellenőrzési feladatok elvégzésére, így a cikk - szerintük - alapvető tévedésen alapul. A külső szakértőket az ÁSZ minden esetben közbeszerzési eljárás keretében bízza meg, alkalmazásuk minden esetben meghatározott időtartamra szól és nem jelent munkaviszonyt.

Példaként egy 2014-es esetet hoztak fel, eszerint „Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenysége szabályszerűségének ellenőrzése” témában közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott külső szakértők bevonásával végezték el az ellenőrzést. Mint írják: "az ÁSZ azóta is számos esetben adott tájékoztatást a külső szakértők alkalmazásáról"

Álláspontjuk szerint a cikkében megfogalmazottakkal ellentétben a külső szakértők alkalmazása nincs semmilyen összefüggésben az ÁSZ 2018. év végi humánpolitikai intézkedéseivel.

A munkaerőpiacon jelentkező hiány csökkentése érdekében léptek

Mint írják: a cikk címében tett állításával ellentétben az ÁSZ nem hajtott végre „tömeges leépítést”. Az ÁSZ az elmúlt években végrehajtott hatékonyságnövelési intézkedéseinek eredményeképpen jó munkakultúrájú gazdasági szakembereket ajánlott fel a munkaerőpiacon jelentkező hiány csökkentése érdekében. 2018 nyarától az ÁSZ több ütemben tett az érintett munkavállalóinak kölcsönös megállapodásra alapozott együttműködési és elhelyezkedési ajánlatot, amelyet az érintettek döntő többsége elfogadott. A humánpolitikai intézkedésekről az ÁSZ folyamatosan tájékoztatta a közvéleményt.

Függetlenek a pártpolitikától

Hangsúlyozzák: az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat.

"Az Állami Számvevőszék határozottan visszautasítja, hogy egyes politikai pártok saját pártpolitikai céljaikra próbálják felhasználni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervét."