Ezekkel a kérdésekkel szorongatná meg az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokat és Márki-Zay Pétert

Ezekkel a kérdésekkel szorongatná meg az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokat és Márki-Zay Pétert

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a honlapján nyilvánosságra hozta azokat a kérdéseket, amelyeket minden, az ellenzéki összefogásban részt vett párt vezetőjének, valamint Márki-Zay Péternek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) első emberének elküldött, tekintettel "a 2022. évi országgyűlési választások kampányköltségeire fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését övező fokozott közérdeklődésre".

Az Alfahírnek tegnap a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda megerősítette, hogy

sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt továbbra is folyamatban van a nyomozás

az MMM-hez, a DatAdat-csoporthoz, valamint a Oraculum 2020 Kft.-hez érkező, mintegy hárommilliárd forintos amerikai adomány ügyében. Emlékezetes, az Action for Democracy kapcsán a Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ vezetője rögzítette: "Mivel a politikai pártoknak nyújtott, bárminemű külföldi támogatás mind Magyarországon, mind az EU vezető tagállamaiban tiltott, és a költségvetésüket fokozottan ellenőrzik, tudatos lehetett a külföldi támogatás ezen csatornáik használata, ami összetettebbé teszi az ügy nemzetbiztonsági vetületét."

Egyébként az ÁSZ a kérdéseivel állításuk szerint

"azon pénzeszközök esetleges kampánycélú felhasználását, annak körülményeit kívánja tisztázni, melyet a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldi szervezettől kapott."

Ha a kérdéssort megvizsgáljuk, az az érzésünk támad, hogy a kérdező több információval rendelkezik, mint a megkérdezett, másrészt ezek olyan furfangosan megfogalmazott kérdések, hogy könnyű - úgymond - rosszul válaszolni rájuk. Az viszont egészen bizonyos, hogy az számvevőszék részéről komolyan felkészültek,

több Márki-Zay Péter idézettel igyekeznek sarokba szorítani a pártvezetőket, valamint magát, Márki-Zay Pétert. 

Például így néz ki a 2. kérdés felvezetése:

"Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a telex.hu-n 2022. május 18-án 17 óra 33 perckor megjelent reakciója szerint:

„Az előválasztás megnyerése után az MMM szervezte a közös ellenzéki kampányt, annak minden felelősségével és ódiumával, a pártok helyett is….” -

Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Mediaworks Hírcentrumnak 2022. május 23-án adott interjújában azt állította:

„Volt egy MMM-es számla, ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta. Természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk, voltak kiadványok, amiket támogattunk, gépjárművek, bömbis autók úgymond vagy robocall hívások, IVR-kampány és a többi” - 

Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Mediaworks Hírcentrum által
2022. október 17-én feltöltött videóban azt állította:

„Az egyik legfontosabb feladatom volt nekem is már tavaly októbertől kezdve, hogy tudjuk finanszírozni az ellenzék kampányát, hogy tudjunk óriásplakátokat venni, hogy tudjunk Facebook-hirdetéseket, Youtube hirdetéseket venni.

És igen ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni. ahhoz kellett egy nem pártos, párhuzamos civil kampány is, amit az MMM folytatott, az MMM finanszírozott, magyar nagy adományozók és külföldi magyar adományozók segítségével.” - 

A fenti sajtónyilatkozatok alapján kérem, erősítse meg, hogy pártjuk helyett, illetve annak érdekében, vagy a pártjukkal közösen az MMM szervezett-e választási kampánytevékenységet."

Vagy épp:

"A 24.hu internetes protálon 2022. szeptember 26-án megjelent cikk keretezett része szerint:
Márki-Zay: Átengedtük az ellenzék egymilliós adatbázisát a Datadatnak

„Az MMM a hat párthoz hasonlóan átengedte a kampányban a Datadatnak a saját adatbázisát, ez utóbbi 50-200 ezres nagyságú. A pártok közel egymilliós adatbázis felett rendelkeztek, és ezt hatpárti közös döntéssel használták a kampányban.”

Megerősíti-e a fenti idézetben foglaltakat, miszerint a pártjuk természetes személyek adatait
tartalmazó adatbázist “engedett át” a Datadatnak?
"

S ehhez kapcsolódóan:

  • "Kérem, jelölje meg, hogy a tárgyi adatbázist a Datadat-csoport melyik szervezetének
  • (megnevezéstől függetlenül a továbbiakban: Datadat) engedték át."
  • "Kérem tájékoztatását a tekintetben, hogy az “adatbázis átengedésre” milyen megállapodás keretében, kinek a döntésére, milyen célból, milyen feltételekkel került sor. A Datadat milyen szolgáltatást vállalt az átengedett adatbázis felhasználása kapcsán."

De Márki-Zay Péternek is főhet a feje. Tőle többek között ilyen kérdésekre vár választ az ÁSZ:

  • "Kérem szíves és részletes tájékoztatását arról, hogy az MMM konkrétan milyen szerepet játszott a kampánytanács működésében? Az MMM által delegált tagok jogosultak voltak-e kifizetés elrendelésére a kampánytevékenységre fordítandó pénzek tekintetében? Amennyiben az MMM által delegált személyek ilyen jogosultsággal nem rendelkeztek/nem kizárólag ők rendelkeztek, kérjük, nevezze meg, hogy ilyen jogosultság melyik résztvevő szervezet delegáltjait illette meg."
  • "Kérem, nyilatkozzon arról, hogy a közös listát állító hat párt helyett, illetve annak érdekében vagy a hat párttal, vagy azok valamelyikével együtt az MMM által szervezett közös ellenzéki választási kampánytevékenységek hogyan jelennek meg az MMM honlapján megjelentetett pénzügyi elszámolásában?"

Egyelőre a vizsgálódás eredményéről se a rendőrség, sem pedig az Állami Számvevőszék nem számolt be.