Merkel: vannak no-go zónák Németországban, de felszámoljuk őket

Őszinte.

„Ha hiszik, ha nem, én örülök, hogy itt lehetek”

 - kezdte beszédét Angela Merkel a bajor CSU kongresszusán.

A kancellár az Azonnali beszámolója szerint kifejtette, hogy az elmúlt két év sok nehézséget hozott a CDU és a CSU együttműködésében, különösen a menekültválság kezelése miatt. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedek leggyengébb eredményét érték el, míg a bevándorlásellenes AfD megerősödött.

Elitellenes tud maradni az Alternatíva Németországnak?

Múlt héten Quo Vadis, Európa? - címmel tartottak biztonságpolitikai konferenciát a Stefánia Palotában, mely az Európai Unió két motorjának, Németországnak és Franciaországnak a választásait és annak következményeit volt hivatott bemutatni, az EU reformterveivel egyetemben. Hettyey András a német választásokról tartott előadást, kihegyezve azt az Alternatíva Németországnak (AfD) párt szereplésére.

Bajorországban személyi változás is történt: Horst Seehofer pártelnöki helyét megtartja, de a tartományi miniszterelnöki széket átveszi Markus Söder bajor pénzügyminiszter. 2018 őszén tartományi választások lesznek.

Merkel picit oda is szúrt Seehofernek, mikor azt mondta, hogy a Söder-éra kezdetével az ellentétek idejének vége.

Közbiztonság

A kancellár kiemelte, meg kell mutatniuk, hogy tényleg képesek megoldani az emberek számára is fontos kérdéseket, például a közbiztonság javítását. Az első sorban ülő Joachim Herrmann, bajor belügyminiszter korábban többször is hangoztatta, hogy Bajorországban nincsenek no-go zónák.

„Eközben viszont Németországban vannak ilyen területek, ahová a rendőrség és a tűzoltóság fél bemenni. Ezt nem akarjuk, ezért teljes határozottsággal harcolni fogunk ellene a rendőrség, a biztonsági szolgálatok és a katonaság segítségével, hogy jól és szívesen éljünk Németországban”

 - mondta Merkel, aki már korábban is beszélt a no-go zónákról, amikor az északnyugati Duisburg Marxloh nevű városrészében tett látogatást, ami az egyik leghírhedtebb veszélyes terület. Ott leszögezte, hogy a tolerancia nem egyenlő azzal, hogy nincsenek szabályok.

(fotó: Angela Merkel a CSU kongresszusán)