Merkel utódja: amíg a Fidesz a Néppárt tagja, addig van esély a párbeszédre Orbánnal

A német CDU „nem eresztené el” a Fideszt, a Néppártnak fontos az EP-választás.

Az MTI összefoglalója Politico brüsszeli híroldal interjúját szemlézte, amelyben szóba került a Fidesz tagsága. Ennek kapcsán Annegret Kramp-Karrenbauer elmondta, az ügy "nagyon bonyolult helyzetet jelent az EPP számára".

"Orbán Viktor politikájának vannak olyan elemei, amelyek rendkívüli módon összekötnek bennünket, például a szociális piacgazdaság, a gazdaságpolitika fogalma"

- mutatott rá.

"Ugyanakkor vannak olyan álláspontjai a Fidesznek vagy Orbán Viktornak, például a jogállamiság és az akadémiai függetlenség terén, amelyek miatt az Európai Unió véleményem szerint helyesen indította el a megfelelő eljárásokat"

- szögezte le.

Kramp-Karrenbauer szerint a magyar kormánypárt kizárásával megfosztanák magukat annak a lehetőségétől, hogy pártcsaládon belüli párbeszéd keretében vitatkozzanak az aggályos kérdésekről.

A közelgő európai parlamenti választásokról szólva kijelentette, a "konstruktív európai erőknek" meg kell szerezniük a többséget, ide az EPP mellett a liberális, a szociáldemokrata és esetleg a zöld frakciót sorolta, illetve Emmanuel Macron francia államfő pártját, kizárva a bal- és jobboldali populista képviselőcsoportokat.

A CDU élén Angela Merkelt váltó Annegret Kramp-Karrenbauer kijelentései egybecsengenek a tegnapi cikkünkben hivatkozott amerikai politológiaprofesszor, R. Daniel Kelemen véleményével. A The Washington Post-ban - a Freedom House 2019-es jelentése kapcsán (Magyarországon a demokratikus rendszer állapota „szabad” besorolásról „részben szabadra” romlott egy év alatt) - megjelent cikkében azt írta, a magyar demokrácia már régóta bajban van, de az Európai Néppártnak szüksége van Orbánra - főként a mostani európai parlamenti választások miatt -, cserébe a Néppárt megvédi a rezsimjét az uniós szankcióktól.