Mit felejtett el még Orbán Viktor a csirkefarháton kívül?

Mit felejtett el még Orbán Viktor a csirkefarháton kívül?

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap kijött egy teremből, ahol állítása szerint kormányülés zajlott, majd odaállt egy kamera elé, és egy percig beszélt. Minden konkrétum nélkül annyit közölt, hogy hat élelmiszertermék (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej) esetében beavatkoznak, és ezeknek az árát a tavaly október 15-ei szintre kell visszaállítani február elsejétől.

Ismét gyáva volt a magyar kormány, a lengyelekkel ellentétben nem merték meglépni az áfacsökkentést az élelmiszereknél

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány február elsejétől a tavaly október 15-ei szintre korlátozza hat élelmiszertermék (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej) árát. A magyar kormány az üzemanyagokhoz hasonlóan az élelmiszerek esetében sem merte azt meglépni, amit Lengyelországban éppen a héten jelentettek be: ott februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját egy inflációellenes csomag keretében.

Ezenkívül nem mondott semmit, így például a vidéki kisboltok tulajdonosai is feszülten várhatták az estét, hogy a Magyar Közlönyből kiderüljön, hogyan termeljék ki a veszteségüket, mik lesznek az árstop szabályait. 

De nem jelent meg új szabályozás. 

Majd ma reggelre sem írtak semmit az árstopról a Magyar Közlönyben, és a csütörtöki kormányinfón sem hallottunk számokat, maximum annyit, hogy megbüntetik a boltosokat, ha a saját veszteségüket valahogy kompenzálnák, vagy nem csökkentenék az árakat. Mert a kormány nem szándékozik pénzt adni a magyar kis és középvállalkozásoknak a három hónapig tartó árstop alatt. 

Szerinte közös a teherviselés, és mivel a kormányzat szerint a kiskereskedelmi profit egy évben 140-150 milliárd forint, akkor az árstop jelentette intézkedés 20 milliárdos költsége nem jelenthet problémár. 

Ennek szerinte az sem mond ellen, hogy a kenyér árát csak azért nem szabályozzák, mert ezzel a pékeket hozták volna lehetetlen helyzetbe, ezt nem akarta a kormány bevállalni. 

Az áfacsökkentést sem merte bevállalni a kormány, mert Gulyás Gergely szerint már nincs mozgástere Orbán Viktoréknak. 

S akkor a végére a legjobb: Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor tegnap kifelejtette a csirkefarhátat az árstopba bevont termékek közül.

Így valószínűleg nem hat, hanem hét termék nevét kellett volna megjegyeznie Orbán Viktornak. Ezek szerint nem sikerült. Vagy csak a később ismerték meg a kontroll/célcsoport véleményét...