Aszály: a teljes kiszáradás veszélye fenyegeti a Velencei-tavat

Aszály: a teljes kiszáradás veszélye fenyegeti a Velencei-tavat

A Velencei-tó jelenlegi átlag vízállása 67-68 centiméter körül van, ami alig több, mint a valaha mért legalacsonyabb, azaz az 1949-ben mért 63 centis vízállás

- mutatott rá Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Az InfoRádiónak kifejtette, nem csupán a Velencei-tóban, de a Balatonban, a Tiszában és a Dunában is egyre kevesebb a víz, a kisebb tavak és patakok jelentős része pedig már ki is apadt. 

Amellett, hogy a Velencei-tó eleve alacsonyabb vízszintről indította az évet, jellegét tekintve úgynevezett "sztyepptó", amelyek nagy átlagban százévente teljesen ki is száradnak - világított rá az OVF szóvivője, megjegyezve, hogy ez az idén remélhetőleg nem fog megtörténni. Siklós Gabriella arról is beszélt, hogy a tó érdekében sarkalatos lenne a Zámolyi- és Pátkai-víztározók kotrása, hogyha éppen csapadék érkezik, azt legyen hová betárolni. Emellett a két tározó üledéke káros anyaggal, főként foszforral teli, s emiatt a víz nagyon hamar algásodik, tehát nem jó beleengedni a Velencei-tóba.

A Balaton jelenlegi vízállása viszonylag alacsonynak mondható, de még nem szélsőségesen - szögezte le a szóvivő, emlékeztetve, hogy a tó vízgyűjtő területére az átlagosnál 60-70 százalékkal kevesebb csapadék hullott. A legnagyobb tavunk esetében magában a mederben van mód a tárolásra, így az üzemi vízszintet megemelték, hogy tavasszal több vizet tudjanak betárolni. Ezzel

a mostani balatoni vízállás 86 centiméter környékén mozog.

Ez az előző év azonos időszakában mértnél ugyan 20 centivel alacsonyabb, viszont az elmúlt 100 évben már több tucatszor megesett, hogy ennél is kevesebb víz volt nyár közepén a Balatonban.

A Tisza vízállása elmondása szerint szintén távol van az ideálistól. Most Szolnok környékén áll a legalacsonyabban a víz, ott az utóbbi napokban már megdőlt a valaha mért minimumvízállás. A Dunán némileg megnyugtatóbb a helyzet, bár itt is nagyon alacsony a vízállás, de a szóvivő szerint akár még egy kicsit emelkedhet is a vízszint, amint kellő mennyiségű csapadék érkezik.