ÁSZ-vizsgálat: Lukács írásbeli kérdéssel fordult Polthoz, történt-e bűncselekmény

ÁSZ-vizsgálat: Lukács írásbeli kérdéssel fordult Polthoz, történt-e bűncselekmény

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője szeretne tisztán látni az Állami Számvevőszék által az ellenzéki pártokra kiszabott bírság ügyében, ezért a legfőbb ügyészhez fordult. Polt Péter végre tisztázhatna néhány fontos kérdést. Ugyanis az ÁSZ nem bizonyította, hogy a Jobbik bármit elfogadott volna.

A konzervatív párt országgyűlési képviselője "Történt-e bűncselekmény az Állami Számvevőszék ellenzéki pártokat érintő vizsgálata során?" címmel írásbeli kérdést nyújtott be szerdán Polt Péternek. Lukács arra kíváncsi, hogy

befolyásolták, esetleg utasították-e illetéktelen személyek az Állami Számvevőszéket, illetve annak vezetőjét akkor, amikor a 2022-es országgyűlési választásokra fordított kampánypénzek vizsgáltatáról szóló rész jelentést összeállították.

A legfőbb ügyésznek címzett levélben a jobbikos politikus példaként említi Magyar Péter, a Diákhitelközpont Zrt. egykori vezetőjének kijelentéset, aki többek között azt állította, ezek hogy egyes, vonatkozó feladat és hatáskörrel egyáltalán nem rendelkező személyek miként befolyásolták őt az egyes döntései szakmai-, vagy akár magánéleti meghozatalában.

“Az így megismert gyakorlat kellő alappal enged következtetni arra, hogy hasonló módon beavatkoztak más szervek szakmai munkájába is, esetlegesen hivatali visszaélést is megvalósítva utasították azokat, illetve azok vezetőit egyes szakmai feladataik elvégzése során”

- fogalmaz Lukács a levélben.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa arról is ír, felvetése nemcsak Magyar Péter megismert állításain alapszik, hanem sokkal inkább azon, hogy a vonatkozó jogszabályok és szakmai módszertani útmutató alapján nem lett volna lehetőség a részjelentésben foglalt megállapítások és következtetések levonására.

Ezt követően hosszasan magyarázza jogi szempontból az indokolását, majd kiemelte, hogy

az Állami Számvevőszék nem bizonyította, hogy a Jobbik bármit elfogadott-e.

“Mert nem is tudja bizonyítani, hiszen nem történt ilyen” - tette hozzá.

Lukács rámutatott ugyanakkor, hogy az ÁSZ – jóllehet kellő bizonyítékot és bizonyosságot nem szerzett – mégis súlyos anyagi szankciót írt elő a Jobbik terhére.

A konzervatív párt frakcióvezetője szerint két lehetőség van:

Vagy nem tud szakmailag az Állami Számvevőszék eleget tenni a bemutatott szabályozási környezetnek, vagy pedig valamely feladat-, és hatáskörrel nem rendelkező személyek olyan befolyással voltak a szervezetre, amely alapján a nevezett részjelentés kiadványozásra került.

Lukács László a levélben hozzátette, előbbit nem tartja elképzelhetőnek, így várja Polt Péter válaszát.

Ismert, 87-87 millió forintos bírságot róttak az ellenzékre, méghozzá épp a júniusi önkormányzati és EP-választások kampányát megelőzően. Fellebbezésnek nincs helye, így a hat párt számára végleges az összesen 520 millió forintos ÁSZ-bírság.

Gyöngyösi Márton a minap úgy reagált az ÁSZ-büntetésre, hogy az Orbán-rezsim nagyon megrogyhatott az utóbbi hetek kegyelmi botrányában Rogánék mérései alapján is, ha bosszúból rögtön bevetették ezt a súlyos büntetést. A Jobbik elnöke szerint pártját nem lehet ilyen rákosista módszerekkel elrettenteni a választások előtt.

(Címlapkép: Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (b), Pintér Sándor ügyvezető belügyminiszter (k) és Polt Péter legfőbb ügyész beszélget az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)