Nem lesz otthon április 8-án? Április 6-ig jelentkezzen át akár online, és szavazzon könnyedén!

Mert mindenkinek szavaznia kell.

A legfontosabb a határidő: az átjelentkezési kérelmet április 6. 16:00-ig lehet benyújtani.

Az jelentkezhet át másik szavazókörbe, akinek van magyarországi lakcíme, de az máshova szól, mint ahol él vagy dolgozik. Tehát ha valaki egy kis faluból ment fel Budapestre dolgozni, vagy budapestiként a falvakat járja április 8-án, akkor ezt jelezheti előre, és külön szavazólapot fog kapni.

Az átjelentkezést két módon tehetik meg:

  1. Online a választás.hu-n (akkor is, ha nincs ügyfélkapujuk)
  2. és postai úton vagy személyesen. Ilyen esetekben itt vannak a választási irodák címei.

Nagyon fontos, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adatoknak pontosan meg kell egyezniük a lakcímkártyán feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja. Ez azt jelenti, hogy ha Önnek van második keresztneve, azt is írja a kérelemre, tehát ne rövidítsen le semmit, mert abba belekötnek.

Miután az átjelentkezési kérelmet leadta, Önnek a bizottság külön szavazólapot fog készíteni. Ez azt jelenti, hogy ha Ön például egy újpesti szavazókörben szavaz, de Békéscsabáról jött, akkor a csabai papírt adják majd oda. Az átjelentkezést egyébként városon belül is megteheti, ha mondjuk nincs ideje egyik fővárosi választókerületből átmenni a másikba.

Tehát a lényeg: nem kell hazautaznia azért, hogy szavazhasson. Jelentkezzen át április 6. 16:00-ig, és könnyedén dönthet a kormány sorsáról és saját jövőjéről.