Atombombát szerezhet az iszlám Állam?

Az Iszlám Állam nukleáris fegyvereket szerezhet Pakisztánból.

A tanácskozásra Szingapúrban került sor a hétvégén - adja hírül a globoport.hu. Az egyik fő téma idén - nem meglepő módon - a szélsőséges iszlamista mozgalmak térnyerése volt. Komoly vitát váltott ki  Rao Inderjit Singh indiai védelmi miniszter felszólalása. A politikus szerint az iszlám Állam könnyen atomfegyverekre tehet szert, méghozzá Pakisztánból. A New York-i székhelyű Council on Foreign Relations kutatóintézet egyik tanulmányát idézte. E szerint Iszlámabád a világ leggyorsabb nukleáris fejlesztési programját hajtja végre, az ország jelenleg már 100-120 robbanófejjel rendelkezik.Az indiai kormány úgy látja, ilyen erőltetett iram mellett sem a veszélyes anyagok, sem a technológia nincs biztonságban. Szerintük Pakisztánban sokszor
"úgy szállítják a nukleráis rakétákat, mint máshol a farönköket."
A pakisztáni kormány természetesen nevetségesnek nevezte és határozottan cáfolta a vádakat. 

Bagoly mondja

A két ország egyébként megalakulásuk, a negyvenes évek vége óta rivalizál, több véres háborút is vívtak egymással, és mindketten rendelkeznek atomfegyverrel. India 1974-ben robbantotta fel bizarrul elkeresztelt, "Mosolygó Buddha" nevű atombombáját, Pakisztán 1998 óta atomhatalom.) Így Újdelhinek nyilván az a célja, hogy minél veszélyesebbnek állítsa be szomszédja nukleáris programját. 
 
A Bloomberg hírügynökség szerint egyébként India sem áll sokkal jobban az atombiztonság terén. A nemzetközi listán a 22-ik helyen áll, mindössze egy hellyel megelőzve Pakisztánt. Az országban több atomerőmű is épül, így a rendkívül korrupt rendszerben elegendő pénz birtokában nem nehéz a nukleáris anyagokhoz, vagy a technológiához hozzájutni. Márpedig az IÁ-nak bőven van a zöldhasúból. 
 
A biztonságpolitikai konferenciának külön pikáns hangulatot adott, hogy vasárnap a tanácskozás színhelyétől nem messze a rendőrök lelőttek egy férfit, amikor át akart hajtani egy ellenőrző ponton. Két társával együtt utazott az autóban, amiben robbanóanyagot, vagy fegyvert nem találtak - narkót azonban igen. A nemzetközi sajtóban persze egyből megindultak a találgatások, hogy nem egy meghiúsított terrortámadásr történt-e. A legvalószínűbb azonban az, hogy egyszerűen bepánikolt drogdílerekről van szó, akik semmiképp sem akartak rendőrkézre kerülni. Szingapúrban ugyanis a világ egyik legszigorúbb kábítószertörvénye van érvényben, az illegális szerek birtoklása és kereskedelme akár halálbüntetéssel is sújtható. 

Álmaikban Amerika...

A terrorszervezet egyébként a közelmúltban már dicsekedett azzal, hogy hamarosan nukleáris csapásmérő arzenálra fognak szert tenni. A két éve fogságukban tartott, és propagandistaként már komoly (jó eséllyel nem egészen önként vállalt) "karriert" befutó John Cantlie az IÁ angol nyelvű magazinjában, a Dabiq-ban azt írja, a pénz és a lehetőség adott ehhez. 
 
A cikk szerint nem csak megszerezni, de akár még az Egyesült Államokba bejuttatni is képesek lehetnek. Cantlie úgy véli, Afrikán keresztül - esetleg a terrorcsoportnak amúgy is hűségesküt fogadó Boko Haram segítségével - a kérdéses tárgyat eljutattathatnák nyugatra. hiszen a kolumbiai drogszállítmányok is szabadon mozognak a fekete kontinensen keresztül Európába, tehát ez az útvonal visszafele is járható. Az atomtöltet Mexikóból, csempészalagutakon keresztül akár az Egyesült Államokba is bejuthat, majd annak szállítója elkeveredhet a többi 12 millió „illegális” bevándorló között, a bombával a csomagtartójában.