Ausztrália folytatja a nyomásgyakorlást

Ausztrália követeli: vizsgálják ki az állampolgárait kábítószer-csempészetért halálra ítélő bírók elleni korrupciós vádakat még a kivégzések előtt.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter szerint a két férfit, a 33 éves Myuran Sukumarant és a 31 éves Andrew Chant addig nem végezhetik ki, amíg az indonéz legfelsőbb bíróság etikai bizottsága (igazságügyi bizottság) ki nem vizsgálja az ausztrálok perében eljáró bírók elleni vesztegetési vádat, és a bírók ügyében az alkotmánybíróság ítéletet nem hoz.
    
A két ausztrál férfit és hét másik külföldit, valamint egy indonéz állampolgárt az indonéz főügyész hivatala vasárnap értesítette arról, hogy napokon belül, legkorábban kedden végrehajtják kivégzésüket. 
    
A Fairfax Media ausztrál médiavállalat hírportálja szerint a két elítélt indonéz ügyvédje, Muhammad Rifan azt mondta, a büntetőbírók egymillió rúpia (21,5 millió forint) kenőpénzt kértek azért cserébe, hogy húsz évnél rövidebb időtartamú szabadságvesztésről szóló ítéleteket hozzanak a drogcsempészek ellen. Ezek az ügyletek azonban meghiúsultak, mert - mint a bírók később bevallották - magasabb szintű bírósági körökből és a kormány részéről is halálbüntetések kiszabására utasították őket. A bírók viszont állítólag ezután még több pénzt kértek, csak éppen a vádlottaknak nem állt módjukban azt kifizetni - állítja az ügyvéd a Fairfax Media szerint. 
    
Az indonéz igazságügyi bizottság hétfőn azt közölte, hogy a korrupcióval kapcsolatos vádak nincsenek hatással a két ausztrálra kimondott halálos ítéletre. A jakartai kormány hétfőn közölte: bizonyítékokra van szüksége Ausztráliától a korrupciós vádakat illetően. Mindazonáltal értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Canberra miért nem tette szóvá azokat már évekkel korábban. 
    
A két ausztrál férfit 2006 februárjában ítélték halálra. Ők irányították azt a kilenc ausztráliaiból álló bűnbandát, amelynek a tagjait 2005 áprilisában őrizetbe vették, mert több mint nyolc kiló heroint akartak az indonéziai Bali szigetéről Sydneybe csempészni.
    
Az indonéz főügyész tájékoztatása szerint a kivégzéséről vasárnap értesített tíz elítélt közül kilencnek, köztük a két ausztrálnak kimerültek a jogi lehetőségeik, míg egy francia állampolgárnak a kegyelmi kérvényéről várhatóan hétfőn dönt a legfelsőbb bíróság. A kivégzést a Nusakambangan sziget szigorúan őrzött börtönében hajtják végre.
    
Julie Bishop külügyminiszter és Tony Abbott ausztrál kormányfő hétfőn is folytatta a nyomásgyakorlást az indonéz hatóságokra, mondván, még mindig nincs késő ahhoz, hogy Jakarta módosítson álláspontján.
    
Indonéziában rendkívül szigorúan büntetik a drogcsempészést, és gyakran végeznek ki kábítószercsempészeket. Több mint százharminc ember van a halálsoron, többnyire kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, mintegy harmaduk külföldi állampolgár.