Célegyenesbe értek az osztrák koalíciós tárgyalások

Célegyenesbe értek az osztrák koalíciós tárgyalások

Sebastian Kurz január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni.

Miközben a szociáldemokraták (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyíltan folytatja belső harcait, addig az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek továbbra is a türkiz-zöld koalícióról tárgyalnak – írja a Kronen Zeitung.

A szeptemberi időközi választáson győzelmet arató Sebastian Kurz a lapnak szombaton azt nyilatkozta, hogy január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni, csak a karácsony miatt tartanak szünetet.

„Jól haladunk, optimista vagyok, de vannak még kulcskérdések, amiket meg kell tárgyalnunk”

– mondta Kurz.

Gazdaság kérdésekről szólva megjegyezte: a nulla százalékos hiányt elengedhetetlennek tartja. Nem lesznek új ingatlan- és örökösödési adók. Szerinte romlik a gazdasági hangulat, ezért különösen fontos egy jó kormányprogram.

Azt is fontosnak nevezte, hogy a Zöldek aggodalmai is bekerüljenek a programba a klímavédelem és a transzparencia ügyében. Drágább lesz a környezetszennyező tevékenység, olcsóbb a tömegközlekedés.

Amint megvan a koalíciós megállapodás, a Zöldek összehívják a kongresszusukat, ahol 300 delegált szavazhat a kész programról. Körülbelül egy hét előkészület kell a kongresszus előtt. Az Osztrák Néppártnál a megállapodás jóváhagyásához csak egy formális döntés kell az elnökségtől. Ha minden jól megy, január közepére beiktathatják az új kormányt – írja a Kronen Zeitung.

A Der Standard szerdai lapszámában megjelent interjúban Brigitte Bierlein ideiglenes kancellár az osztrák koalíciós tárgyalások lezárását sürgette. Hangsúlyozta: nem az a fontos, hogy karácsony előtt vagy januárra befejeződjenek az Osztrák Néppárt és a Zöldek közötti egyeztetések, de a lakosság annak sem örülne, ha túlzottan elhúzódnának a tárgyalások. A fél éve kancellári teendőket ellátó Bierlein azt is kilátásba helyezte, ha január végéig sem jönne létre a megállapodás, akkor egyeztetnie kell Alexander Van der Bellen államfővel az ideiglenes kormány jogkörének esetleges kiterjesztéséről.

Szeptember végén időközi választásokat tartottak Ausztriában amiatt, hogy az osztrák parlament bizalmatlansági indítványt szavazott meg a kormány ellen, miután az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt kormánykoalícióját szétrobbantotta az Ibiza-botrány néven elhíresült ügy, amely menthetetlenül kompromittálta Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárt. Azóta pártelnökségétől is meg kellett válnia, illetve az FPÖ pénteken közölte, hogy kizárták soraikból. Strache azonban nem készül visszavonulni az osztrák politikától, hívei új frakciót és pártot alapítottak Bécsben. Az Ausztriában beszélt német nyelvvel foglalkozó társaság (Gesellschaft für Österreichisches Deutsch – GSÖD) szavazása szerint az Ibiza lett az év szava az országban 2019-ben.