Heinz-Christian Strache már nem tagja az Osztrák Szabadságpártnak

Strache
Fotó: Heinz-Christian Strache Facebook-oldala

Kizárták az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) Heinz-Christian Strache volt pártelnököt, egykori alkancellárt. A politikus kizárásáról pénteken egyhangúlag döntött a bécsi tartományi pártvezetés. Strache a Facebookon közzétett videóüzenetében azt mondta: tudomásul vette párttársai döntését. 

Az Ibiza-botrányba belebukott Heinz-Christian Strache a nagy visszatérésre készül Bécsben

Míg itthon a Borkai-ügy máig hullámokat vet (úgy tűnik, hogy a „második évad" az „Angyal ügyvédje" alcímmel folytatódik ), addig az osztrák hírekben az Ibiza-sztori vagyis a Strache-botrány utózöngéi kapnak nagy figyelmet. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, Heinz-Christian Strache, akinek alkancellársága kérészéletűnek bizonyult, arra készül, hogy egykori pártját is nehéz helyzetbe hozva visszatérjen a politikába, ehhez lehet a számára alkalmas helyszín Bécs.

A botrányba keveredett politikus tudomásul vette, hogy kizárták a Szabadságpártból, és a döntést nem fogja hivatalosan megtámadni. Arról is beszélt: hiába tett kemény erőfeszítéseket arra vonatkozóan, hogy a Szabadságpárt tagjaival rendezze a vitás kérdéseket; így azokban a bíróságnak kell ítéletet hoznia. Jövőbeni terveiről azt mondta: mivel a lakosság "rendkívül nagy együttérzéséről" tett tanúbizonyságot, azon gondolkodik, hogy jövőre visszatér a politikába. Az emberek együttérzése ugyanis biztatást jelent számára, hogy ne fordítson hátat a politikának, támogatóinak és az ország polgárainak. Strache leszögezte: FPÖ-s párttagsága mostanra történelem, kizárásával életének jelentős fejezete zárult le.