A bukott Strachéhoz lojális szabadságpártiak új frakciót alapítottak Bécsben

Strache
Fotó: Heinz-Christian Strache Facebook-oldala

A bécsi FPÖ három tagja kilépett a pártszervezetből és új frakciót alapított a bécsi önkormányzatban Szövetség Ausztriáért (Die Allianz für Österreich) néven - számolt be a Die Presse.

A kilépők között van a befolyásos Karl Baron is, akiről osztrák sajtóinformációk alapján hétfőn az Alfahíren is megírtuk, hogy az Osztrák Szabadságpárt volt elnökének, Heinz-Christian Strachénak adhatja át később a mandátumát. Az FPÖ másik két távozója, Dietrich Kops és Klaus Handler, szintén mindketten Strachéhoz állnak közel.

Mint azt az Alfahíren megírtuk: az Ibiza-botrány miatt alkancellárságáról lemondásra kényszerült, volt FPÖ-elnök, Heinz-Christian Strache arra készül, hogy visszatérjen az osztrák politikába. Fő célja az lehet, hogy a jövő évi bécsi tartományi-önkormányzati választáson önálló listával induljon.

Az Österreich vasárnapi számában arról írtak: az FPÖ egyik befolyásos bécsi politikusa, Karl Baron úgy dönthet, hogy visszaadja az önkormányzati mandátumát. Baron Strachéhoz lojális, és ha visszaadja a mandátumát, azt nem kaphatja meg más, mint a volt FPÖ-elnök, aki Baron választókerületében indult 2015-ben, csak nem vette át a mandátumát. Ha Strache még talál magának két támogatót, akkor új frakciót is alapíthat a bécsi önkormányzatban. A három FPÖ-s mostani kilépése összhangban áll ezzel a hétvégi teóriával.

Az FPÖ pénteken dönthet Heinz-Christian Strache kizárásáról pártból. Norbert Hofer pártelnök és Dominik Nepp bécsi tartományi pártvezető csütörtöki közös sajtótájékoztatón elmondták: előbb a párt döntőbírósága meghallgatja Strachét, majd a tartományi pártvezetés megvitatja a határozatot, és döntést hoz az esetleges kizárásról. „Izgalommal várjuk, hogy holnap megjelenik-e (a meghallgatáson), vagy sem, mivel feltehetően már maga is a kizárással számol” - vélekedett az MTI szerint Nepp, aki ugyanakkor nem akarta megelőlegezni a pénteken esedékes döntést. Az FPÖ pártvezetés higgadtan reagált arra, hogy a bécsi tartományi tanácsban három képviselő kilépett a szabadságpárti frakcióból és új frakciót alapítottak. Norbert Hofer ezzel kapcsolatban kijelentette: „számunkra világos, hogy ezt a lépést már hosszú ideje tervezték”.