Kitiltották a párizsi belvárosból az autókat

Van, ahol működik.

A francia főváros önkormányzata egy februári meglepetésszerű bejelentést követően március 6-i rendeletében egyik napról a másikra kitiltotta a gépjárműforgalmat a Szajna jobb parti szakaszán, ahol azóta párizsiak és turisták sétálhatnak, biciklizhetnek vagy rollerezhetnek. 
 
A 3,3 kilométeres útszakasz lezárása Párizs kellős közepén a környezetvédelem jegyében a járműhasználat visszaszorítását zászlajára tűző Anne Hidalgo szocialista főpolgármester egyik legemblematikusabb és legvitatottabb döntése, amely ellen kilenc helyről nyújtottak be keresetet, köztük Valéria Pécresse, a Párizs környéki Ile-de-France régió jobboldali elnöke, valamint helyiek, kerekedők és autósok egyesületei. A bíróság azonban valamennyit elutasította.

A kezdeti javaslattal ellentétben a március 6-i rendelet nem a légszennyezettségre hivatkozva tiltotta meg a gépjárműforgalmat a Szajna-parton, hanem turisztikai és örökségvédelmi érvek alapján, miután a rakpart "Párizs történelmi központjának és emblematikus emlékműveinek közelében található". 
  
"Az autós forgalomnak a párizsi polgármesteri hivatal által elrendelt tilalmát a UNESCO örökségvédelmi helyszín megóvásának szükségessége indokolja" - olvasható a bírósági döntésben. 

A rakpartok lezárása ellen tiltakozók szerint a dugók és a szennyezettség áthelyeződött a város más területeire. A bíróság azonban úgy vélte, hogy a megnövekedett utazási idő, a levegő minősége és a zajhatások a felső rakparton korlátozottak, és nem indokolják az alsórakparton elrendelt tiltás feloldását. 

"A rakpartok gyalogos sétánnyá alakítása végleges, az autók visszatérése nincs tervben és nem képzelhető el" - közölte Christophe Najdovski, Párizs közlekedésért felelős alpolgármestere.

 A párizsi fellebbviteli bíróság egyébként hétfőn semmisnek mondta ki azt a korábbi önkormányzati rendeletet, amely 2016-ban még környezetvédelmi kritérium alapján tiltotta ki az autósokat ugyanerről a rakparti szakaszról. Az első tiltakozások miatt született meg márciusban a második rendelet, amely már örökségvédelmi érvekre hivatkozott. 
 
Az önkormányzat adatai szerint március óta másfél millióan jártak gyalog, vagy sportoltak, vagy csak egyszerűen levegőztek a rakparton. 
 
A bírósági döntés megünneplésére a fővárosi önkormányzat november 18-án pikniket rendez a Szajna-parton, amelyre minden városlakót várnak. 

A bal parton az Alma híd és a Musée d'Orsay (Orsay Múzeum) között húzódó 2,3 kilométeres szakaszon egyébként már öt évvel ezelőtt megszűnt az autóforgalom és a tömegközlekedés, a szakaszt az elmúlt években parkosították.