Az izraeli helyzet miatt rendkívüli EU-csúcsot tartanak az uniós tagállamok vezetői kedden

Az izraeli helyzet miatt rendkívüli EU-csúcsot tartanak az uniós tagállamok vezetői kedden

Kétállami megoldáson alapuló tartós és fenntartható békére törekedni - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze keddre videókonferencia formájában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében fontosnak nevezte, hogy az EU közös álláspontot, világos és egységes irányt alakítson ki az Izraelben történt eseményekkel és a kialakult helyzettel kapcsolatban - számol be az MTI.

Charles Michel meghívólevelében azt írta, az Európai Uniónak a humanitárius segítségnyújtás biztosítása, valamint a konfliktus regionális elmérgesedése és a humanitárius jog megsértésének elkerülése érdekében kell fellépnie.

Az arab-izraeli konfliktus jelentős, szélesebb körű biztonsági következményekkel járhat, ami fokozhatja az Európában élő közösségek közötti feszültséget és táplálhatja a szélsőséges nézeteket is

- figyelmeztetett.

Fontosnak nevezte a regionális szereplőkkel fenntartott kapcsolatok fenntartását, majd ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

"soha nem szabad szem elől tévesztenünk annak fontosságát, hogy a közel-keleti békefolyamatban megerősített erőfeszítések révén a kétállami megoldáson alapuló tartós és fenntartható békére törekedjünk".

Michel végezetül annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy a konfliktus elől menekülők nagyszámban vándorolhatnak olyan szomszédos országokba, ahol már most is jelentős számú menekült tartózkodik. A helyzet nem körültekintő kezelése esetén fennáll a veszélye, hogy ezek a migrációs hullámok továbbterjednek Európára - szögezte le az Európai Tanács elnöke.

A rendkívüli, videókonferencia formájában tervezett EU-csúcs kedden 17:30-kor kezdődik majd.

Ahogy az ismert, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette. Azóta már a 2300-at is meghaladta az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig 8700-nál is többre nőtt, és mintegy 150 civilt tartanak fogva a Hamász fegyveresei Gázában. A minap Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldi állampolgárok átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen.

(Címlapkép: Izraeli ágyú tüzel a Gázai övezetben lévő palesztin célpontokra Dél-Izraelből 2023. október 14-én. MTI/AP/Maya Alerruzzo)