Az emlékezés és a tisztelet koszorúi Pongrátz Gergely szobránál

Pongrátz Gergely testvére, András, illetve jobbikos politikusok idén is elhelyezték az emlékezés virágait a Pongrátz Gergely téren.

Azért szívmelengető érzés, hogy a Pongrátz Gergely nevét a Zuglóban arra közlekedő villamos, illetve trolibusz a térnél megállva bemondja a hangosbeszélőn. A közterület egyébiránt takaros, ápolt, ott jártunkkor már iskolás csoportok virágait és papírzászlóit is megtaláltuk.
 
Az viszont rossz érzéssel tölthette az ünnepi koszorúzásra érkezőket, hogy elvetemült honfitársunk széttörte a teret jelző utcatáblát...
 
Az eltűnt tábla... - fotó: Béli Balázs / Alfahír

Minden évben, minden októberben újra átélte a forradalmat, a szó szoros értelmében

– idézte fel Pongrátz András bátyjáról őrzött emlékeit. Nehezen viselte a számkivetettséget Amerikában, nekünk is nehéz volt, de neki különösen – mesélte a legifjabb Pongrátz-fivér.
 
Pongrátz András végül köszönetet mondott a Jobbiknak, amiért elérték, hogy Pongrátz Gergely emlékét nemcsak egy tér, de szobor is őrzi.
 
A nemzeti párt részéről Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője, valamint Czeglédi János, a Jobbik budapesti elnöke, valamint Markó István a párt zuglói önkormányzati képviselője adózott tisztelettel az 1956-os hős előtt.
 
Novák Előd felemelő pillanatnak nevezte a koszorúk elhelyezését, és azt is, hogy egyáltalán összegyűlhettek a Pongrátz Gergely nevét viselő téren,
aki nemcsak a forradalom egyik vezéralakja volt, de 2003. október 24-én ő indította útjára a Jobbik Magyarországért Mozgalmat,
azon a legendás zászlóbontó gyűlésen.
 
A két Pongrátz-fivér: András és Gergely - fotó: Béli Balázs / Alfahír
 
A nemzeti ellenzék országgyűlési képviselője azonban kitért arra is, hogy sajnos, a párt akkori antikommunista követelései mind a mai napig érvényesek és a három legfontosabb miatt most is szót kell emelnünk.

Ugyanis, azóta sem történt meg:

a kommunista vezetők elszámoltatása és a közéletből való kitiltása;
 
az állambiztonsági múlt, különösképpen az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala;
 
valamint a kommunista luxusnyugdíjak megvonása.
S nemcsak az egykori kommunista belügyminiszter, Biszku Béla, hanem több ezer ember kapja alanyi vagy özvegyi jogon azt a juttatást, amit a magyar állam az egykori vezető kommunista szerepükért minden hónapban kifizet nekik – emlékeztetett Novák Előd, majd hozzátette: a Mansfeld Péter számára halálos ítéletet kérő ügyész, Mátsik Péter is élvezheti a kommunista luxusnyugdíjat.
 
Az emlékezés és a tisztelet jegyében - fotó: Béli Balázs / Alfahír
 
Novák Előd félmegoldásnak és látszat intézkedésnek nevezte azt, hogy az Orbán-kormány megvonta a kommunista nyugdíjpótlékokat. Kijelentést azzal magyarázta, hogy egyrészt ezt az intézkedés mindössze érintettek tizedénél realizálódott, másrészt - és ez a nagyobbik probléma -, hogy nem érintette a kommunista vezetők több százezres alapnyugdíját sem.
 
A jobbikos honatya megemlékezett Gyurcsány Ferencről is; mint mondta,
ha az Országház elfogadta volna már a jobbikos javaslatokat, melyek a kommunista vezetők közéletből való kitiltását célozták, Gyurcsányból nemhogy miniszterelnök, de még képviselő sem lett volna.
Hiszen – mutatott rá – a DK elnöke az önkényuralmi rendszer kiszolgálója volt, és a KISZ Központi Bizottságának országos titkáraként már olyan felelős pozíciót töltött be, amely a lengyel példát követve, már szankcionálható lett volna. S mivel Gyurcsány Ferenc a bűneit az állítólagos rendszerváltozás után követte el, így ezekre nem is kerülhetett volna sor, ha idejében kizárták volna őt a közéletből – tette hozzá Novák Előd.