Az időben történő moderálás mégis mentesíthet a büntetőjogi felelősség alól

A jogi konfliktus alapját egy 2010-es peres ügy képezte, melyben az AB szerint a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Index felelős volt az oldalán elhelyezett jogsértő kommentekért, még akkor is, ha utólag eltávolította azokat. Az AB ugyanis kimondta, hogy az olvasói hozzászólások a leközölt olvasói levelekhez hasonló, szerkesztett tartalomnak minősülnek, és így a jó hírnévhez fűződő jog megsértésére alkalmasak.

Ezzel szemben a mostani brüsszeli határozat úgy rendelkezik, hogy amennyiben az oldal üzemeltetője törli a gyalázkodó olvasói kommenteket, amint azok a tudomására jutnak, azokért nem visel jogi felelősséget.

A döntés alapvetően befolyásolhatja a hazai internetes újságírás olvasói megnyilvánulásokhoz fűződő  viszonyát, hiszen a legtöbb médium épp az Index esetéből okulva szüntette meg cikkek alatti hozzászólási lehetőséget.

A fejleményeknek külön pikantériát ad, hogy Toroczkai Lászlót, Ásotthalom jobbikos polgármesterét, pont ennek a hibás jogértelmezésnek köszönhetően ítélték el még januárban, olyan Facebook-kommentek miatt, melyek ugyan az ő profiloldalán jelentek meg, de amikre neki semmiféle ráhatási lehetősége nem volt.

Toroczkainak, saját bevallása szerint sem ideje, sem energiája nincs napi több száz hozzászólást moderálni, sőt, még letiltani sem tudja azokat, így, abszurd módon, a hatékony fellépés egyetlen eszköze profiljának törlése maradt volna.