Az Orbán-kormány szándékosan siklatta volna ki a Quaestor-törvényt?

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek ítélte az úgynevezett Quaestor-törvényt.

Volner János, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának tagja emlékeztetett: 2010-ben a nemzeti párt 24 módosító-javaslattal próbálta a pénzügyi felügyeletről szóló törvényt kompenzálni, a hiányosságait kijavítani, azonban ezeket akkor a szocialista-fideszes nagykoalíció lesöpörte az asztalról. A politikus szerint ennek a hibás döntésnek a következménye a 300 milliárd forintos károkozással járó brókerbotrányok.
 
A Jobbik gazdasági szakpolitikusa kiemelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) súlyos mulasztását is, amely során a pénzügyi intézet felügyeleti kötelezettségét elhanyagolta. Az MNB 1300 alkalmazottja képtelen volt arra, hogy az elmúlt évek során egyszer normálisan leellenőrizze a Magyarországon működő 24 darab brókercéget – értetlenkedett a jobbikos honatya.
 
Ezért alkotmánybírósági beadvánnyal párosítva fordultam Polt Péterhez, hogy a legfőbb ügyész állapítsa meg, mulasztást követett el az MNB, nem megfelelő szakmaisággal kezelte ezt az ügyet, hiszen egyetlen átfogó ellenőrzés fényt derített volna a hiányosságokra – elevenítette fel a történteket a nemzeti ellenzék politikusa.
 
Amikor az Orbán-kormány végre érzékelte, hogy mekkora a baj, akkor is csupán mindössze egyetlen egy brókercég ügyfeleit kedvezményezte, csak számukra biztosította a kártérítés összegének egy részét – magyarázta Volner János, aki szerint már akkor is úgy tűnt, és ezt a Jobbik idejében jelezte is, hogy mintha az Orbán-kormány ezzel szándékosan épített volna be diszkriminatív szabályozást a törvényalkotásba.
 
A jelenlegi a helyzet alapján a kormány közpénzből fogja kártalanítani a károsultakat, holott az Európai Unió vonatkozó irányelvei alapján a pénzügyi szektor forrásaiból kellene azt kifizetni – fogalmazott a képviselő.
 
Volner János végül ígéretet tett arra, hogy a Jobbik tovább küzd azért, hogy a brókerbotrány minden károsultja hozzájusson az elvesztett pénzéhez, és kormányra kerülve felelősségre vonja a brókerbotrányok okozóit.