Az orosz bankok létrehoznának egy saját hitelminősítő intézetet

Oroszország nagyobb bankjai létrehozhatnak egy saját hitelminősítő intézetet, amely uralhatná az ország belső piacát.

„A bankoknak felajánlják a hitelminősítő intézet részvényesi lehetőségét, amit a nullából fogják létrehozni. Mivel a törvény szerint a bankok a hitelminősítő intézet nem több mint 20 százalékával rendelkezhetnek, ezért minimum öt bankra van szükség” – írta az Interfax. Egyelőre csak az állami bankok csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. Oroszország Központi Bankja nem fektet be az új struktúrába, mivel ez konfliktust eredményezhetne.
 
Az intézet létrehozásában a Gazprombank alelnöke, Jekatyerina Trofimova is részt vesz. Ő sok éven át a Standard & Poorsban dolgozott. Erről az újság egy forrása nyilatkozott. Trofimeva nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban, a Gazprombank pedig tagadja a lemondását.
 
Azonban nem mindenki támogatja azt, hogy nagyobb bankok is részt vegyenek az intézet létrehozásában.
 
„Ez egy rendkívül kétséges vállalkozásnak tűnik, mivel a bankok jelenléte az intézet részvényesei között elég kemény érdekössze-ütközést okozhat. Az európai törvények szerint, ha egy bank részesedése nagyobb, mint öt százalék, akkor nem minősítheti sem a bankokat, sem az ügyfeleket és más jogi személyeket sem” – mondta Dmitrij Grisankov, az Expert RA vezetője.
 
Az orosz állam nem vesz részt a létrehozásában.