Az Osztrák Szabadságpárt elnöke Izraelbe látogatott

Az Osztrák Szabadságpárt közleményben tudatta a nagyvilággal, hogy HC Strache egy FPÖ-s delegációval Izraelbe látogat, állításuk szerint a Likud kormányzó párt meghívására. 

 
 
Máshogy értesült a Haaretz izraeli hírportál. Szerintük ugyanis március végén érkezett az izraeli kormányhoz olyan felkérés az FPÖ irányából, hogy egy Strache-Peres találkozóra sor kerüljön. Peres egyik tanácsadója, Nadav Tamir azonban ismertette az FPÖ múltját, ami alapján teljesen elzárkóztak a Szabadságpárttal való találkozótól. 
A történetet tovább bonyolítja, hogy a Presse osztrák lap felkereste a Likudot a látogatással kapcsolatban, és annak parlamenti frakcióvezetője, Emanuel Nachschon elmondta, hogy a Likud nem hívta meg Strachét és ehhez a magánlátogatáshoz az izraeli kormánynak semmi köze. 
 
Mint ismeretes, a nyugat-európai nemzeti pártok szakítottak a korábbi Izraelt kritizáló álláspontjukkal és minden erejüket az iszlám ellenes harcba fektetik. Ehhez pedig Izrael egy remek szövetséges. Nagy gondjuk azonban, hogy Izrael nem felejti a pár évtizede még gyakorta elhangzó kritikákat, így az ilyen fajta nyitás eléggé nehéz. Az izraeli lobbi erőssége miatt pedig elég nehéz helyzetbe kerülhet egy olyan kormány, amit Izrael teljes mértékben elutasít. Ezzel tisztában van az FPÖ is, ezért is látogatott a delegációjuk Izraelbe. Elég keserű a helyzetük, hiszen a Bécsben tartózkodó izraeli diplomatáknak konkrétan meg van tiltva, hogy bármiféle kapcsolatot létesítsenek a Szabadságpárttal. Azt, hogy Strache kivel is találkozik az útja során, egyelőre rejtély fedi. 
 
Hasonló utazásra egyébként 2010-ben került sor. Külön érdekes az is, hogy az FPÖ radikálisabb szárnyához tartozó médiumok nem igazán adnak hírt Strache izraeli látogatásáról, az FPÖ-ben nem felhőtlen az öröm ezzel az irányvonallal kapcsolatban.