Azerbajdzsán terrorellenes hadműveletet indított Hegyi-Karabah ellen

Azerbajdzsán terrorellenes hadműveletet indított Hegyi-Karabah ellen

A "terrorelhárító művelet" pár órával azt követően vette kezdetét, hogy négy katona és két polgári személy aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban.

Azerbajdzsán "terrorelhárító műveletet" indított Hegyi-Karabah ellen - jelentette be kedden a bakui védelmi minisztérium.

Az azeri védelmi tárca közleményében részletekre nem tért ki, csupán annyit közölt:

a "terrorelhárító művelet" néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban.

Emellett a közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről.

Az örmény védelmi tárca ugyanakkor azt közölte, hogy az Azerbajdzsánnal közös határán viszonylag stabil a helyzet.

Az MTI felidézte, hogy az 1994-ben véget ért örmény-azeri háború után Hegyi-Karabah és kisebb környező területek az örmény szakadárok ellenőrzése alá kerültek, de a 2020 őszi háborúban Baku jelentős területeket visszafoglalt. A Hegyi-Karabahot képező terület de facto Örményország, de jure Azerbajdzsán része volt, utóbbi azonban folyamatosan terjeszti ki rá fennhatóságát.

Az örmények az oroszok fellépését várják

Baku szerint a hadművelet célja az örmény katonai erők kivonásának elérése a térségből, amit a 2020. őszi háború után aláírt tűzszüneti megállapodás is előirányoz. Az azeri védelmi minisztérium szerint kizárólag katonai célpontokat támadnak.

Az örmény külügyminisztérium az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte, és felszólította a karabahi orosz békefenntartókat, hogy állítsák le az azeri műveleteket a térségben. Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy nincs katonai személyzete, sem felszerelése Hegyi-Karabahban.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az Interfax orosz hírügynökség szerint kijelentette, hogy az azeri erők lakónegyedeket próbálnak meg elfoglalni. Hozzátette:

azt várja, hogy az orosz békefenntartók fellépnek a helyzet stabilizálása érdekében.

Eddig további két halottról tudni

Eközben Ruben Vardanján volt hegyi-karabahi államminiszter Telegram-csatornáján azt írta, hogy intenzív tüzérségi tűz alatt áll a térség, ahogy a terület fővárosa, Sztepanakert is.

Azerbajdzsán a beékelődés körüli teljes frontvonalon rakétákkal és tüzérséggel támad. A műveletnek szerintük két halálos áldozata is van.

Oroszország a vérontás leállítására szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt. Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte, hogy Oroszország aggódik a helyzet eszkalációja miatt, és az orosz békefenntartók folytatják küldetésüket a térségben.

Azerbajdzsánnak azonnal le kell állítania a hadműveletet

- üzenték az Európai Unió vezetői. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint ez az előfeltétele annak, hogy megkezdődhessen a párbeszéd. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elítélte a helyzet katonai eszkalációját, és sajnálatát fejezte ki a kioltott életek miatt.

(Címlapkép: Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fővárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni győzelem első évfordulóján 2021. november 8-án. MTI/EPA/Roman Ismayilov)