Azért nem kerülnek nyilvánosságra az ügynöklisták, mert szeretjük Kádárt?!

Kádár idejében tényleg jobb volt? Lázár szerint az ügynöklisták nem érintenék szíven a népet.

Mirkóczi Ádám

 

"Méltók lesznek-e egyszer az életben 1956 emlékéhez?"

című azonnali kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz, amelyet távollétében Lázár János kancelláriaminiszter válaszolt meg.

A jobbikos politikus kiemelte, hogy hiába fordítunk tíz-, és százmilliókat, esetleg milliárdokat az 1956-os megemlékezésekre, nem lehet addig méltó a hősökhöz, amíg nem sikerül lezárni a kommunista múltat. Ennek egyik fontos lépése az ügynökakták nyilvánosságra hozatala lenne.

Egyszer az életben legyenek méltóak '56 emlékéhez, hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat!

Hiába emlékeznek meg országszerte nagyszabású rendezvényekkel a forradalomról, ha a múlttal való végleges leszámolással a mai napig adósak vagyunk - vélekedett a Jobbik szóvivője.„Csak szégyenkezhetünk 1956 hősei és mártírjai előtt, mert 60 évvel a szabadságharc leverése, és 26 évvel az úgynevezett rendszerváltás után még mindig nem tudjuk, kik voltak a rendszer tettesei és fenntartói, és így azt sem, kik mentették át politikai, vagy gazdasági hatalommá akkori pozíciójukat."

A múlttal való szembenézésnek az elmaradása pedig a Kádári-diktatúra pozitív megítéléséhez vezetett, így pedig az a Fidesz felelőssége. Mirkóczki szerint ugyanakkor mindez azzal a rossz magyarázattal is párosul, hogy a múlt feltárása vagy azért marad el,

  • mert "nyakig érintett a Fidesz",
  • vagy pedig azért, mert ezek az erők külső gazdasági támogatást biztosítanak a kormánypártnak.

Lázár János válaszában elmondta, hogy osztja Mirkóczki álláspontját, miszerint 1956 megítélésében  nem a rendezvények, hanem a személyes megítélés a fontosabb. Ugyanakkor meglátása szerint elsöprő többségben vannak azok hazánkban, akik Kádár Jánost és munkásságát a történelem díszlapjára helyezik.

"Túl nagy árat fizettünk"

azért, mert hazánkban vértelen volt az átmenet, fogalmazott a politikus.

Elmondta, hogy meglátása szerint nyilvánosságra kell hozni az ügynöklistákat, ám ezzel kapcsolatban megosztotta egy személyes tapasztalatát is. Hódmezővásárhelyen megismerhette a lakosság a közösségükben működő 134 ügynök tevékenységét, és bár a város fellégzett, Kádár megítélésén ez sem változtatott.