Bajban a hazai tejágazat, elbocsátások várhatóak

Amennyiben a jövő év elejére sem sikerül megoldani a magyar tejipar jelenlegi válságát, úgy akár elbocsátásokra, üzembezárásokra is lehet számítani

– mondta a Napi.hu-nak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.
 
A lap a Földművelésügyi Minisztérium közléseire hivatkozva leírja: nehezen lesz bármi abból a tervből, amely szerint a tejtermelők megsegítése érdekében 15 millió liter tejnek megfelelő tejport és vajat vásárolna fel az állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Kereskedőház.
 
Már pedig a magyar tejágazatot meg kell segíteni, ahogy arról az Alfahír is többször beszámolt, hiszen egyszerre sújtja a szélsőséges időjárás okozta problémák, az Európai Uniós szabályozás és kvótarendszer, az alacsony felvásárlási árak, valamint az Oroszország ellen irányuló embargó visszacsapó hatása.
 
Az FM a napi.hu-nak elküldött leveléből kiderül, hogy a tárca szerint a tejpiaci válság megoldása - annak nemzetközi jellege miatt - alapvetően nem nemzeti eszközökkel érhető el, így Magyarország álláspontja az EU-ban zajló tárgyalásokon - több más uniós tagállammal egyetértve - továbbra is az, hogy közös európai uniós megoldást kell találni. Ennek fő színtere a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 7-ei rendkívüli ülése lesz, ahol miniszteri szinten egyeztetnek a következő lépésekről a tagállamok.
 
Azaz, érvényesíteni kellene Brüsszelben a magyar érdeket, csak hát az nem mindig sikerül az Orbán-kormánynak. 

Az elmúlt években számos nehézséggel kellett megküzdeniük a magyar tejtermelőknek

- nyilatkozta lapunknak korábban Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa. A nemzeti ellenzék képviselője azonban arra is figyelmeztetett: magyar tej van bőven, de kérdés, hogy hova tudjuk eladni és mennyiért, valamint hogy mekkora veszélyforrást vagy lehetőséget jelent a tejkvóta megszűnése