Balassa Péter: Árunió tekintetében már elértük az európai átlagot, de bérunió tekintetében még nem

Balassa Péter: Árunió tekintetében már elértük az európai átlagot, de bérunió tekintetében még nem

Újabb állomására érkezett a Jobbik-Konzervatívok "Normális béreket, normális Magyarországot!" című országos aláírásgyűjtési akciója, amelynek célja, hogy a magyarok bérét emeljék meg és ne engedjék be százezerszámra a főként Ázsiából érkező vendégmunkásokat.

Benke Richárd zalaegerszegi jobbikos önkormányzati képviselő és Balassa Péter, a konzervatív párt országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt Zalaegerszegen.

Benke elmondta, hogy az a globális szinten megfigyelhető jelenség, hogy a fiatalok Nyugatra vándorolnak, ott náluk, Zalaegerszegen is érzékelhető. Helyükre viszont főleg ázsiából érkeznek vendégmunkások.

Kiemelte, hogy

az októberi közgyűlés elé egy olyan egyéni képviselői indítványt fog terjeszteni, amelynek lényege, hogy a zalaegerszegi önkormányzat vezessen folyamatos statisztikát a kormányhivatallal és a cégekkel együttműködve, hogy látni lehessen, hogy mennyi, az Európai Gazdasági Térségen kívülről érkező vendégmunkás van Zalaegerszegen.

A másik, amit tartalmazni fog, hogy az önkormányzat fogadjon el egy szándéknyilatkozatot, amiben deklarálja, hogy amit önkormányzati hatáskörben lehet - például családok támogatása, a zalai fiatalok itthon tartása, a lakhatás megoldása, vagy a szakképzés folyamatos fejlesztése - azt tegye meg.

Tudják, ki volt az, aki 2015-ben azt mondta, hogy “Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”? Segítek: ez a Fidesz-kormány volt, amikor több milliárd forintból beterítették plakátokkal az országot.

A jobbikos képviselő rámutatott: ezzel szemben 2023-ban ott tartunk, hogy a kormány bejelntése alapján, amit már nem is titkolnak, illetve a Jobbik volt, aki ezt az ögyet feltárta, 500 ezer vendégmunkást akarnak hazánkba betelepíteni. Ez az 55 ezres Zalaegerszeg lakosságának legalább tízszerese.

Balassa Péter az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként sokat foglalkozik az Magyarország Európán belüli helyzetével. Hangsúlyozta: ha a tényeket és a számadatokat nézzük, akkor nagyon rosszul állunk.

Tegnap hallottuk Orbán Viktortól, hogy "Magyarország Európa egyik leggazdagabb országa". Mészáros Lőrincre lehet, de a magyar emberek nem, ugyanis a tények, a számok nem hazudnak. Most a felémérések és a tények alapján Magyarország az utolsó helyen kullog Bulgáriával egyetemben.

Az ellenzéki politikus rámutatott: az órabérek tekintetében 9,1 euróért dolgoznak a magyarok, a szomszédos Ausztriában 28,7 euró az órabére, az uniós átlag pedig 23-24 euró óránként. Árunió tekintetében már elértük az európai átlagot, de bérunió tekintetében még nem – emelte ki. Ez azt jelenti, hogy akár Ausztriában, Belgiumban vagy Hollandiában ugyanannyiért vásárolnak, mint mi magyarok, de nem ugyanannyit keresnek, hanem sokkal többet.

A Jobbik-Konzervatívok évek óta rendszeresen elmondja, hogy Magyarországon nagyon komoly bérfelzárkóztatás szükséges, mert a magyar emberek jelenleg megalázóan alacsony bérért dolgoznak.

Matolcsy György tegnap elismerte, hogy 23 éve nem látott recesszióban van a magyar gazdaság. Ez azt jelenti, hogy a magyar társadalom, a magyar kis- és középvállalkozások rommá vannak adóztatva – utalt a jegybankelnök és a pénzügyminiszter csütörtöki párharcára Balassa Péter. Szerinte a magyar adópolitkát meg kell változtatni, a magyar béreket meg kell emelni, mert ez az egyetlen egy receptje annak, hogy a magyar társadalom erősebb legyen.

A kormány által behozni kívánt 500 ezer ázsiai vendémunkással kapcsolatban Balassa Péter elmondta, hogy a Jobbik-Konzervatívok közössége szerint nem ez a megoldás.

Az a megoldás, hogy a magyar embereket megbecsülik, a bérüket megemelik, a fiatalokat pedig támogatják, hogy idehaza tudjanak boldogulni.

Ha megnézzük, hogy milyen elvándorlási hullám kezdődött az elmúlt hónapokban, akkor érdemes visszaemlékezni, hogy a miniszterelnök nem ezt ígérte, hanem azt, hogy 2014-ben már annyira jó lesz minden, hogy haza fognak jönni a magyarok – emlékeztetett a politikus. Ezzel szemben soha nem látott mértékben mennek ki az emberek külföldre, például Ausztriában már Győr lakosságának megfelelő számban.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)