Orbán-terv: Győrben is veszélyes üzem épülhet 400 hektáron, nem tudni, mennyi vendégmunkás érkezhet

Orbán-terv: Győrben is veszélyes üzem épülhet 400 hektáron, nem tudni, mennyi vendégmunkás érkezhet

A Jobbik szerint veszélyes az az Orbán-kormány által kitervelt elképzelés, amely a városban is migránsmunkásokkal helyettesítené az idősebb magyar munkavállalókat, ezt is megakadályoznák országos aláírásgyűjtő akciójukkal.

Orbán Viktornak van egy veszélyes terve, és ezt most már mindenki tudja

- kezdte mai sajtótájékoztatóját Brenner Koloman Győrben. A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, pártja országos aláírásgyűjtést indított azon veszélyes terv ellen, miszerint a Fidesz-kormány félmillió ázsiai migránsmunkást akar hazánkba telepíteni.

Brenner beszámolt arról, hogy mostani győri standolásukon is elképesztő történetekkel találkoztak, mégpedig, hogy egy itteni cégből mindenkit elbocsátottak, aki betöltötte az 59-et.

A kirúgott magyarok helyére pedig ázsiai migránsmunkásokat akarnak felvenni kevesebb bérköltségért

- nehezményezte a Jobbik alelnöke, hozzátéve, a vendégmunkások olyan munkákat is elvégeznek, amelyek nem feltétlenül felelnek meg egy uniós tagállam előírásainak, elég csak az akkumulátorgyárakra gondolni.

Brenner Koloman ezért arra kérte a magyar polgárokat, hogy támogassák aláírásukkal a Jobbik országos akcióját. Kijelentette:

Csak közösen tudjuk elérni azt, hogy Orbán Viktor és a jelenlegi fideszes kormány tervét megakadályozzuk!

A jobbikos politikus azt ígérte, párttársaival mindenhol ott lesznek, hogy gátat szabjanak a vengémunkások tömeges idehozatalának, és hogy ezek a betelepülők megbontsák hazánk kulturális egységét. Amellett, hogy egy idő után komoly veszélyt is jelenthetnek a közbiztonságra is - fűzte hozzá.

Hivatkozott Sas Zoltánra, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnökére, aki megtudta, hogy nem is ellenőrzik a fideszes közvetítő cégeken keresztül szervezetten idehozott migránsmunkások hátterét. Például azt sem, hogy büntetett előéletűek-e.

Brenner újra arra szólított fel, ne hagyjuk, hogy hazánk bevándorlóországgá váljon, továbbá ne alakulhassanak ki migránsgettók, és kerüljük el, hogy ázsiai migránsmunkás legyen minden 20. ember Magyarországon.

Haba Vilmos, a Jobbik győri elnöke arról beszélt, hogy az idősebb korosztály, különösen a győriek emlékeznek a szocialista időkre, amikor szovjet laktanyák lepték el ezt a várost is. Akkoriban jelentős létszámú idegen állomásozott hazánkban. Később, a '80-as években pár száz lengyel és NDK-s vendégmunkás érkezett Győrbe, velük ugyan nem volt probléma, ezt követően viszont már a kínaiak közül is több mint 300-an megjelentek a Rába gyárban. Az ő elszállásolásuk közepette pedig helyi fiatalok szembesültek lakáshiánnyal - idézte fel.

Elkövetkeztek aztán a ‘90-es évek, végül pedig 1991 júniusában az utolsó orosz katona is elhagyta az országot. Ekkor úgy gondoltuk, vége kibontakozhat a magyarok tehetséges és végre azt csinálhatunk, amihez értünk, “idegenek” nélkül. Most viszont azt hallani, hogy - bár a városvezetés próbálja titkolni - 400 hektáron akarnak veszélyes üzemet létrehozni. A beépíteni kívánt óriási terület Győrszentivántól Győrszabadhegyi városrészig terjed. Ehhez pedig rengeteg migránsmunkást akarnak hozni, mivel a magyarok az ilyen típusú veszélyes munkákat nem vállalnák.

Haba Vilmos felidézte: amikor az szovjetek kivonultak, százezer katona voltak Magyarországon, most pedig 500 ezer migránsmunkásról beszélünk.

Nem tudjuk, hogy ha megépül az említett 400 hektáron a veszélyes üzem, akkor Győrbe pontosan mennyien fognak érkezni a félmilliós számból. Győr egy százharmincezres város, és akár az is előfordulhat, hogy egyharmada a városnak idegen lesz. Ez aggasztó és mindenképpen meg kell akadályozni”

- fogalmazott.

A Jobbik győri elnöke elmondta, leginkább Győrszentiván városrészben lakók félnek az “iparosítástól”. Tudomása szerint több mint száz kínai állampolgár vett ki ott lakásokat, Ikrényben és Ménfőcsanakon pedig már így is vannak fülöp-szigeteki és indiai vendégmunkások.

Kitért arra is, hogy a győri piacokon megjelentek olyan, főként román és szlovák árusok, akik ellenőrizetlenül árusítanak olyan termékeket, amelyek szakhatósági engedéllyel nem rendelkeznek. Nem ellenőrzi náluk senki sem a nyugtaadást, sem pedig a számlaadási kötelezettséget.

Haba elgondolkodtatónak nevezte, hogy míg egy magyar vállalkozó agyon van ellenőrizve, addig egy külföldi azt csinál, amit akar.

Rögzítette, szerintünk ez a folyamat nem jó a magyar nemzetgazdaságnak, ezért is indítottak aláírásgyűjtést, és azt kérte a győriektől, hogy ők is támogassák.

(Címlapkép és fotók: Brenner Koloman és Haba Vilmos Győrben - Béli Balázs/Alfahír)