Balatonszepezden alig sikerült polgármestert találni, de máris időközi választás lesz

Balatonszepezden alig sikerült polgármestert találni, de máris időközi választás lesz

A Balaton északi partjának közepén fekvő kis 400 lelkes település egyike volt annak a kettőnek, ahol tavaly októberben

senki nem akart elindulni a polgármesteri posztért.

Így azután decemberre halasztották a Balaton-parti településen a polgármester-választást, ahol végül 14 jelölt közül a kecskeméti bolgár kisebbségi önkormányzat elnöke, Bocskov Petrov Jordán lett a befutó.

Októberben senki, most tizennégyen indulnak polgármesternek

A Veszprém megyei Balatonszepezd egyike volt annak a két településnek, ahol októberben jelölt hiányában elmaradt a polgármester-választás. A négytagú képviselő-testületbe is négy jelölt jelentkezett, így különösebb izgalmak nélkül zárult a községi választás. A Szepezdi Tükör októberi számából kiderül, a korábbi polgármester, Sebestyén László a következő polgármester megválasztásáig vállalta, hogy viszi a településvezetőii teendőket.

Polgármestersége azonban pünkösdi királyságnak bizonyult. Ugyanis a szerdai napon közös testületi ülést tartott Zánkán több település képviselő-testülete, melyen ezért részt vett a szepezdi polgármester és a négy testületi tag is. Itt az a döntés született, hogy a Balatonszepezd önkormányzatánál dolgozó alkalmazottakat (a műszaki munkatárs kivételéve) áthelyezik Zánkára, a szepezdi kirendeltség pedig csak péntekenként fog ügyfeleket fogadni reggel 8 és 11 óra között. És bár a kirendeltség jogilag nem szűnik meg, a – betöltött – igazgatási ügyintézői poszt Szepezden megszűnik. Az előterjesztést a négy képviselő megszavazta, a polgármester azonban ellene voksolt.

Az együttes ülés felvételét itt lehet megtekinteni:

Bocskov Petrov Jordán polgármester csütörtökön Facebook-oldalán közölte, hogy az önkormányzati képviselők benyújtották lemondásukat, ezért Szepezden ismét önkormányzati választásokat kell tartani.

A polgármester oldalán egyébként elég éles kommentháború bontakozott ki egy szerda esti bejegyzése alatt. Bocskov szerint ugyanis az előterjesztés „vállalhatatlan” volt, a négy képviselő pedig, akik az előterjesztést megszavazták, „elárulták Szepezd függetlenségét”.

Az egyik képviselő, Bíró Imre, aki Szepezd alpolgármestere is, jelezte,

a szepezdi önkormányzati kirendeltséget senki nem akarja megszüntetni! (…) A kirendeltségen nincs ember aki dolgozzon (kivéve a műszakis kolléga) mert gyakorlatilag mindenki távozott! Az állásokat a Jegyzőasszony folyamatosan hirdeti.

Ezt egyébként a szerdai együttes testületi ülésen készült felvétel is alátámasztja, Rozgonyi Viktória jegyző hosszú perceken keresztül sorolta azokat a köztisztviselői pozíciókat, ahová keresik a jelentkezőket.

Hasonló hozzászólást tett Kovács Sándor képviselő, aki azt írta, Szepezden nincs megfelelő ügyintéző, ezért Zánkára kell átmenni ügyet intézni. Arra viszont ő is felhívta a figyelmet, hogy pénteken a településen is lehet ügyet intézni.

A képviselő-testület feloszlatását (ami együtt jár a polgármester mandátumának megszűnésével is) hétfőn fogja kimondani a grémium, ezt követően fog sor kerülni az időközi választás kiírására.