Baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, több száz dolgozót kellett evakuálni az üzemből

Baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, több száz dolgozót kellett evakuálni az üzemből

Idén már nem az első hasonló eset az SK Battery gyárában. A hatóságok nem találtak mérgező anyagot a levegőben, a munka a vizsgálat után folytatódhatott.

Több dolgozó is rosszul lett a komáromi SK Battery (SK On Hungary Kft.) üzemében, ami miatt több mentőkocsi érkezett a helyszínre – számolt be a Telex egyik olvasójuk nyomán. Az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága a lapnak megerősítette a hírt, miszerint mentőket riastottak a helyszínre a beleset, valamint "enyhe rosszullét" miatt.

A Komárom-Esztergom megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye is beszámolt az akkugyárban történt balesetről:

Egy komáromi üzemben baleset történt, emiatt több mint száz dolgozó hagyta el az üzem területét.

A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakossságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Később maga az SK Battery is megerősítette a baleset tényét a Telexnek:

Kedd délelőtt az összeszerelési folyamat során kis mennyiségű anyag fröccsent az egyik munkavállalóra. A dolgozó arcmaszkot viselt, azonban az anyag minimálisan érintkezett a nyakával

– írták.

„Az alkalmazott azonnal az orvosi szobába ment kivizsgálásra, ahol mindent rendben találtak. A vállalat alapos vizsgálatot ajánló politikáját követve azonban a munkavállalót további vizsgálatokra kórházba szállították. A kórházi vizsgálat sem igazolt semmilyen rendellenességet, így a munkavállaló még aznap hazatérhetett” – számolt be a vállalat az üzemi balesetet követő intézkedéseikről.

A cég jelentette az esetet az illetékes hatóságoknak, akik azonnal helyszíni ellenőrzést végeztek, és a területen dolgozó összes munkavállalót evakuálták a telephelyen kívülre. A hatóságok a mérések alapján biztonságosnak ítélték meg a munkaterületet, így az ellenőrzést követően a munka folytatódhatott.

Több mérgezéses üzemi baleset is volt már az SK akkumulátorgyáraiban.

Legutóbb húsvétvasárnap kellett több sérültet kórházba szállítani, amikor hidrogén-cianid került a levegőbe. A cég iváncsai akkumulátorgyárában tavaly történt egy hasonló eset. Akkor három munkás azért lett rosszul, mert megfelelő védőfelszerelés nélkül kellett kiönteniük a hibás akkumulátorcellák tárolására használt tartályokat. Hidrogén-fluorid szabadulhatott fel, ami súlyosan rákkeltő, mérgező anyag. A tartályokat egy olyan helyiségben mozgatták, ami nem erre volt tervezve, nem volt benne rendes elszívó berendezés. A dolgozók védőfelszerelése sem volt megfelelő, ezért belélegezték a gázokat, és mindhárman kórházba kerültek.

Az SK On Hungary az állami akkumulátorőrület egyik kiemelkedő kedvezményezettje: 76,4 milliárd forintos közpénztámogatást kapott anélkül, hogy magyar munkavállalók alkalmazására vállalt volna kötelezettséget. Ennek következtében sok vendégmunkás dolgozik náluk. Egyikük targoncával akarta meggyilkolni kollégáját.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)