„Húsz-harminc perc múlva nekem is fájni kezdett a fejem. A mosdóban Niki már hányt”

„Húsz-harminc perc múlva nekem is fájni kezdett a fejem. A mosdóban Niki már hányt”

A komáromi és az iváncsai akkumulátorgyárban történt mérgezéses üzemi balesetek után az SK Battery Manufacturing Kft. nemcsak minimális büntetést kapott, de a környezethasználati engedélyt is simán megadták.

A hvg360 a kormányhivatali határozatok alapján próbálta rekonstruálni az SK Battery Manufacturing Kft. komáromi és iváncsai akkumulátorgyáraiban történt mérgezéses üzemi baleseteket. Ez alapján 2021. júniusában a komáromi akkumulátorgyárban három munkás szenvedett mérgezést, miután súlyosan rákkeltő anyagot kellett mozgatniuk.

Egy határozat szerint egy alkalommal három munkás azért lett rosszul, mert megfelelő védőfelszerelés nélkül kellett kiönteniük a hibás akkumulátorcellák tárolására használt vizes tartályokat. Ebben a vízben hidrogén vagy hidrogén-fluorid szabadulhat fel, ami súlyosan rákkeltő, mérgező anyag. A tartályokat egy olyan helyiségben mozgatták, ami nem erre volt tervezve, nem volt benne rendes elszívó berendezés. Mint kiderült, a védőfelszerelésük sem volt megfelelő, ugyanis belélegezték a gázokat, és mindhárman kórházba kerültek.

Az SK Battery rákkeltő anyagokkal dolgozik, de az nem nyilvános, hogy pontosan mikkel, és a saját munkásaikat sem feltétlenül tájékoztatta arról, hogy pontosan milyen anyagokkal dolgoznak, sőt, megfelelő védőfelszerelést sem mindig kaptak, de csak 360 ezer forintot kellett kipengetnie a cégnek az eset után – írja a hvg360

2022. januárban már 14-en lettek rosszul, miután egy gyártósor meghibásodott, kigyulladt és mérgező gázok szabadultak ki.

„ […] nagyjából húsz-harminc perc múlva nekem is fájni kezdett a fejem. Anett a sor másik oldalán dolgozott, vele együtt jöttünk ki. A mosdóban Niki már hányt”.

Így írta le a január 19-i esetet egy dolgozó a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal ellenőrének. Az előző esti üzemzavar és tűz másnap késve bár, de munkába kellett állniuk a dolgozóknak.

Azonban hamarosan „erős, szúrós, fojtó szagot” kezdtek el érezni, aztán füstölögni kezdett a gyártósor. Ezt jelezték a műszakvezetőnek, aki arra utasította őket, hogy maradjanak a helyükön.

„Így bent maradtunk, amíg rosszul nem lettünk. Nehéz légzés, torokkaparás, szem- és szájszárazság, szédülés, hányás” – idézte fel a történteket később egy munkás az ellenőrnek.

Közben a szag a gyár más részlegeihez is eljutott már. A hatóságokat végül a munkások riasztották. A mentők és a katasztrófavédelem is kivonult. A levegőben a mérések hidrogén-cianidot és ammóniát találtak.

Az eset után 1 579 500 forintos büntetést szabtak ki a cégre.

2022. áprilisában nikkelt és egyéb káros anyagokat találtak a munkások szervezetében. Összesen 48 komáromi munkás szervezetében mutattak ki nikkelt, az SK ennek ellenére csak öt esetet jelentett be. Több dolgozó szervezetében metanolt, alumíniumot, krómot és kobaltot is találtak.

Ezt az SK Battery simán megúszta egy figyelmeztetéssel, ahogyan a 2022. májusában áramütést szenvedett munkás esetében is. Az egyik szakembert áramütés, miután a kisujja hozzáérhetett egy gép ionizálójához, amiben még áram volt.

2022. szeptemberében tisztázatlan körülmények között a gyárban kigyulladt egy cella. A tüzet eloltották, de a munkások közül senki nem viselt olyan védőfelszerelést, ami megvédte volna őket az égés során felszabaduló mérges gázoktól. Nem azért, mert nem akartak, ilyen felszerelések egyszerűen nem is voltak kihelyezve az épületben. A büntetés ekkor is csak egy figyelmeztetés volt.

Ezek voltak tehát a komáromi akkumulátorgyárban történt esetek, amit a hatóság lényegében csak ejnye-bejnyével szankcionáltak. Az iváncsai gyárban először 2023. júniusában lett rosszul 12 ember, mert a beruházó nem jelentette be, hogy rákkeltő anyagokkal dolgoznak.

A hvg360 által megszerzett dokumentumok szerint a dolgozók azután lettek rosszul, hogy egy NCM nevű anyag szabadult fel. Az NCM kobalt, lítium, mangán, nikkel, hidrid és dioxigén keveréke, rákkeltő anyag. A dokumentumok szerint volt olyan munkás, akit nem is tájékoztattak arról, hogy ezzel az anyaggal dolgozik. Sehol nem voltak az NCM jelenlétére figyelmeztető jelzések, és nem volt légtérmérés sem, amivel a levegő szennyezettségét vizsgálták volna. A rákkeltő anyagokkal dolgozók részére elkülönített öltözők sem voltak.

Ennek ellenére augusztusban az iváncsai üzem is megkapta a környezethasználati engedélyét.

A Jobbik-Konzervatívok nemcsak az akkumulátorgyárak telepítése ellen tiltakozott, de arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyárakba szerződtetett főleg ázsiai vendégmunkások megjelenése milyen társadalmi, demográfiai veszélyekkel járhat, nem beszélve az alacsony bérekről, ami a magyar munkavállalók jövedelmét is hátrányosan érinti. Brenner Koloman a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese és Szanyi Gábor oroszlányi önkormányzati képviselő beszéltek erről a komáromi gyár előtt.

A sajtótájékoztató végén a két ellenzéki politikus a debreceni performanszhoz hasonlóan Komáromban is kihelyezett egy új háromnyelvű helységnévtáblát, amely ezúttal ukrán, koreai és pakisztáni nyelven íródott.

Címlapkép: Az SK Battery Manufacturing Kft. komáromi akkumulátorgyára. Fotó: Alfahír/Béli Balázs