Hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe az SK Batteries akkugyárában

Hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe az SK Batteries akkugyárában

Súlyos baleset történt húsvétvasúrnap este a komáromi akkumulátorgyárban, több sérültet kórházba kellett szállítani. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint határérték alatt maradt a hidrogén-cianid szintje.

Az esztergomi GranTV tudósítása szerint vasárnap este 8 óra körül a komáromi SK Batteries gyárban több ember sérült meg munka közben, amikor a gyártás során hidrogén cianid került a levegőbe.

A gyárat kirítették, a sérülteket a tatabányai kórházba szállították.

A helyi katasztrófavédelem, rendőrség és mentőszolgálat emberei a helyszínre érkezve ellátták a sérülteket, néhányukat kórházba szállították. A sérültek pontos számáról és a betegek állapotáról a GranTV nem tudott pontosan beszámolni.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nem mértek határérték feletti veszélyes anyagot a mobil laborral – számolt be az LMP. A párt az Index.hu-nak küldött közleményében azt írta, „egyre gyakoribbak az akkumulátorgyártó és feldolgozó üzemek körül az ilyen esetek”. A vasárnap este történt baleset nyomán megismételték álláspontjukat, miszerint „elhibázott az a kormányzati törekvés, hogy Magyarországon még több, veszélyes anyagokkal dolgozó gyár épüljön”. Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

A komáromi akkugyárban máskor is előfordult már mérgezéses üzemi baleset.

Korábban már halálos akkugyári balesetre is volt példa, igaz, nem itt, hanem egy szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozóban. Az SK Battery Manufacturing Kft. komáromi gyárában 2021. júniusában a komáromi akkumulátorgyárban három munkás szenvedett mérgezést, miután súlyosan rákkeltő anyagot kellett mozgatniuk. A kínai CATL Debrecen melletti akkumulátorgyárának építésénél pedig olyan súlyosan megsérült egy munkás, hogy lebénult. A gödi Samsung pedig 88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte a környék levegőjét.

A fentihez hasonló esetek miatt a Jobbik-Konzervatívok javasolta, hogy az akkumulátorgyárakat minősítsék veszélyes üzemmé.

(Címlapkép: Az SK Battery Manufacturing Kft. komáromi akkumulátorgyára. Fotó: Béli Balázs/Alfahír)