Balsors: hatszor súlyosabb infláció tépázza meg a magyarokat, mint az amerikaiakat

Balsors: hatszor súlyosabb infláció tépázza meg a magyarokat, mint az amerikaiakat

3 százalékra csökkent a júniusi áremelkedés mértéke az Egyesült Államokban, ez egészen más liga a hazai 20,1 százalékos dráguláshoz képest.

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján - számol be az MTI.

A hatodik hónapban a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke 2021 márciusa óta a legalacsonyabbra, 3,0 százalékra csökkent az Egyesült Államokban a májusi 4,0 százalékról.

A csökkenés némileg nagyobb lett a vártnál, piaci elemzők körében 3,1 százalékos konszenzus alakult ki a júniusi inflációra.

Az amerikai infláció enyhülését nagyrészt a tavalyi magas bázisnak tulajdonítják. Akkor az energia- és élelmiszerárak ugrásszerű növekedése 1981-es csúcsra, 9,1 százalékra emelte meg az éves fogyasztói árindexet.

Az energiaárak éves bázison 16,7 százalékkal csökkentek júniusban a májusi 11,7 százalékos éves csökkenés után. Júniusban az energiaárak 0,6 százalékkal haladták meg az előző havit, májusban pedig 3,6 százalékos volt a csökkenés havi bázison. Az üzemanyagárak júniusban 26,5 százalékkal csökkentek éves bázison, a fűtőolaj ára 36,6 százalékkal csökkent, a közüzemi gázszolgáltatás ára 18,6 százalékkal kúszott lejjebb. A villamos energia ára 5,4 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Az élelmiszerár-infláció lassult, júniusban mindössze 5,7 százalék volt a májusi 6,7 százalék után.

Az Egyesült Államok-beli maginfláció 4,8 százalékra csökkent júniusban, 2021 októbere óta a legalacsonyabbra. Májusban 5,3 százalék volt a maginfláció, júniusra 5,0 százalékos várakozás alakult ki elemzők körében.

Nem árt viszont megjegyezni, hogy

az amerikai adathoz viszonyítva Magyarországon több mint hatszorosa lett az infláció mértéke júniusban: az egy évvel korábbi szinthez mérten átlagosan 20,1 százalékkal drágult az idehaza élők élete.

Ezen belül az élelmiszerek ára kis híján 30 százalékkal, a háztartási energia pedig közel 35 százalékkal drágult a KSH adatai alapján. Európai összevetésben sem áll jobban a szénánk, az infláció terén ugyanis nemcsak az EU-tagállamok, de a régió országai körében is az élen járunk. Ennek tükrében fogós kérdés, teljesülni fog-e az Orbán Viktor és kormánya által előszeretettel hangoztatott ígéret az egy számjegyű infláció eléréséről az év végére.

(Címlapkép: Unsplash)