Bandaháborúban áldozza fel a Fidesz a jövő nemzedékeit?

Bürokráciacsökkentés-bandaháború: ezzel megszűnhet a környezetvédelem szakmai alapja.

A háttérintézmények és a költségvetési szervek megszüntetésének okait firtató felsorolásból kimaradt a takarékoskodási szempont, ugyanis egy olyan kabinet esetében, amelyben ennyi államtitkár, helyettes-államtitkár, kormánybiztos kap szerepet (és fizetést), mint amennyit az Orbán-kormány foglalkoztat, nehéz komolyan venni a kiadáscsökkentést.

Mi áll valójában az intézmények felszámolásának hátterében?

Csarnó Ákos, az LMP közigazgatási szakszóvivője keddi sajtótájékoztatóján erre a kérdésre kereste a választ, lapunk telefonon érte utol az ökopárt politikusát,

Véleménye szerint a "bürokráciacsökkentés" mögött komolyabb összefüggéseket fedezhetünk fel, és ez sokkal inkább egy "centralizáció", egy "megszorítás", semmint egy ésszerű átalakítás.

Látni kell, hogy egy bandaháború folyik a közigazgatásban, különböző Fidesz-közeli érdekkörök próbálják egymást kiszorítani, illetve megragadni a kínálkozó lehetőségeket

- figyelmeztetett Csarnó Ákos.

Csakhogy ez a berkeken belüli küzdelem súlyos áldozatokat követel a jelenlegi magyar társadalomtól, illetve a jövő nemzedékeitől, egyaránt.

Azzal, hogy ezt a 73 háttérintézetet megszüntetik, még tovább gyengül az államra gyakorolt civil-kontroll lehetősége

- hangsúlyozta a politikus, aki szerint a "bürokráciacsökkentés" révén a kormány végső soron a közérdeket gyengíti.

Ezzel párhuzamosan a hatósági rendszer átszervezése pedig lazítja a jogszabályi hálót, szabadutat biztosítva a személyes érdekeknek

- utalt Csarnó Ákos a háttérintézményektől megszabaduló értékes ingatlanok esetleges értékesítésére, kijátszására.

A politikustól megtudtuk, hogy az LMP szerint az Orbán-kormánynak először is saját magán kellene kezdeni a takarékoskodást, másrészt pedig egy "emberközeli", ugyanakkor hatékony közigazgatás kialakítását az ellenzéki párt is elengedhetetlennek tartja.

[fb_pages_codes:econation]

Egyébként olyan intézmények is megszűnhetnek, mint

az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Haszonállat-génmegőrzési Központ, a Növényi Diverzitás Központ, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagy épp az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség, az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Elég abszurd ez a lista...

Kijelenthető, hogy a jövő nemzedékekért való elkötelezettség sosem volt jellemző az Orbán-kormányokra

- sóhajtott fel az ökopárt szakpolitikusa.

Véleménye szerint, ha a kormány elképzelése megvalósul, azzal a magyar környezetvédelem szakmai bázis nélkül marad, az állami feladatok ellátása ellehetetlenül, és sérülnek hazánk nemzetközi vállalásai is.

Ez már csak azért is kínos, mert épp ezen a héten hozhatnak ítéletet Magyarország legnagyobb ipari katasztrófájának bírósági eljárásában, a vörösiszap-perben.

Egy sokkal éberebb, jobb kondíciókkal ellátott rendszernél valószínűleg nem következett volna be ez a katasztrófa - vélekedett Csarnó Ákos, aki szerint közröhej, hogy még mindig nem sikerült megnevezni a 10 halálos áldozatot követelő tragédia felelőseit.

Nem várok csodát, amíg ők vannak kormányon

- hangzott a pesszimista válasz a várható ítéletet firtató kérdésünkre.