Nem támogatja Budapest a kínai Fudan Egyetem megépítését

Nem támogatja Budapest a kínai Fudan Egyetem megépítését

Mint ismert, Palkovics László egyeztetésre hívta Karácsony Gergelyt és Baranyi Krisztinát a kínai egyetem miatt. A találkozó után Budapest főpolgármestere elmondta, hogy most először osztott meg részleteket a kormány a kínai intézménnyel kapcsolatban. 

A hosszúra nyúló beszélgetés után Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy sem Budapest, sem pedig a IX. kerület nem támogatja a Diákváros helyére megépülő kínai Fudan Egyetem megépítését.

„Az, amit eddig gondoltunk a beruházásról az sajnos igaz. Több mint 500 milliárd forintnyi magyar közpénzből, egy kínai elit magánegyetemet kíván létesíteni a kormányzat. Ráadásul ezt a diákváros területén. Egy nagyon embertelen és zsúfolt megoldás lenne, ahogy a helyszínen megvalósítanák a Fudant a Diákváros kárára"

- mondta Karácsony Gergely, megjegyezve, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy olyan beruházás, amit a főváros nem támogat, nem lesz.

„Mi pedig az eddig ismert információk alapján nem támogatjuk ezt a beruházást, ebben a kérdésben pedig teljes egyetértés van a főváros és a kerület között."

Hozzátette, hogy a Diákváros megépítése közérdek, a Fudan Egyetem viszont nem. 

„Ragaszkodunk ahhoz a megállapodáshoz, amelyet a magyar kormány képviselőivel kötöttünk 2019 decemberében"

- mondta Karácsony Gergely rámutatva, hogy az, hogy a kormányon belül hogyan dúl a háború Gulyás Gergely és Palkovics László között, ahhoz neki - állítása szerint - semmi köze. 

A főpolgármester szerint Orbán Viktor szava számukra gránitszilárdságú, vagyis csak az épül, amit a főváros akar. Így mindent meg fognak tenni azért, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan Egyetem viszont semmiképpen se.

A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina kijelentette, hogy

mivel a veszélyhelyzet alatt nem lehet népszavazást kezdeményezni, ezért budapesti konzultációt hirdetnek.

Mint ismert, a Fudan Egyetem budapesti kampusza nagyjából 540 milliárd forintba fog kerülni, de ami ennél is érdekesebb, hogy jelentős részben kínai hitelből valósítanák meg a beruházást, ráadásul kínai munkások építenék fel kínai alapanyagokból.

A beruházásra nem hirdettek nyílt versenyt, ugyanis már eldőlt, hogy „a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”. Az építkezésre az a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat jelentkezett, amellyel kapcsolatban többször is felmerült már világszerte a korrupció és a kémkedés vádja is.

Az ITM szerint az állami Kínai Fejlesztési Bank - állítólagos - kedvező feltételekkel, 10-15 éves futamidővel és jüan hitel esetén maximum 4,5%-os, míg euro hitel esetén 1,9%-os kamattal vállalná a finanszírozást, amire már tett is egy előzetes ajánlatot. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül. 

Nem mellékesen - a kormány számításait alapul véve - a Fudan kampusza több pénzt igényel, mint amennyi a teljes magyar felsőoktatásnak jutott 2019-ben az állam jóvoltából.

A Publicus kutatása szerint a budapestiek többsége nem szeretné, hogy a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan

Mint néhány napja megírtuk, a Palkovics László miniszter nevével fémjelzett javaslat alapján a Fudan a Diákváros tervezett helyének jelentős részét megkapja az államtól. Megjelent a Diákváros és a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló törvényjavaslat is, melyekből kiderül, mely területek tartoznának a kínai egyetemhez és a Diákvároshoz - írja a Portfolio.