"Nagyon rossz üzenete van a szoborrongálásoknak"

"Nagyon rossz üzenete van a szoborrongálásoknak"

Pénteken megrongálták a Hazatérés Temploma előtt található Horthy Miklós szobrát, míg néhány héttel korábban Churchill Városligetben található emlékművét károsították meg ismeretlen elkövetők. A BLM-őrület elérte hazánkat is? Vagy csupán unatkozó, feltűnési vágytól "túlfűtött" emberek magánakcióiról beszélhetünk? 

Amerikában George Floyd halála után a békés tüntetéseket, országszerte zavargások váltották fel. Az alkalmat és lehetőséget kihasználó szélsőbaloldali anarchisták ezt követően számos helyen törtek-zúztak és fosztogattak. Ezen felül pedig több történelmi szobrot is megrongáltak vagy ledöntöttek. A legújabb áldozat Kolumbusz Kristóf szobra volt, ugyanis az "új balosok" szerint Amerika felfedezője is rasszista volt. 

Sajnos idehaza is kezdi felütni ez a szélsőséges őrület. Néhány héttel korábban Churchill szobrára fújta fel valaki a "NAZI" feliratot, az illető nyilvánvalóan nem volt túl erős történelemből, hiszen a brit miniszterelnök Adolf Hitler egyik legádázabb ellenfele volt. S bár Churchill híresen (olykor hírhedten) konzervatív volt, nácinak nevezni elképesztően nagy hülyeség. 

Aztán pénteken Horthy Miklós egykori kormányzó szobrát rongálták meg. A rendőrség rongálás vétség miatt, elfogató parancsot adott ki az ismeretlen elkövetővel szemben. Ezt követően azonban rögtön feladta magát a 45 esztendős T. Edit, aki felvállalta rongálást. 

Az elkövetőről egyébként közben kiderült a saját közösségi oldalára feltett posztokból, hogy éppen a pomázi kórház pszichiátriai osztályán van kezelés miatt. 

Baucsek Rajmund, a Jobbik IT elnökségi tagja lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott az esetről, hogy nagyon problémásnak tartja, ha egy ember vagy csoport "a kultúrharcból vagy frusztrációból adódóan, vagy csak egyszerűen feltűnésből, olyan alkotásokat rongál meg, amely egy adott korszaknak a lenyomata."

"Különösen az aggályos, hogy sok esetben divatból, valamilyen nemzetközi trendet meglovagolva történnek ezek az incidensek, ezzel továbbra is sokakat a 20. században tartva

- mondta Baucsek, hozzátéve: mind a Churchill, mind pedig a Horthy-szobor esetében a történelmi tudás hiánya, illetve a megosztó történelmi szerep eredményezte a sajnálatos és elítélendő rongálást.

"Bár a mostani eset egy láthatóan beteg ember műve volt, vélhetően ezt az esetet is az Egyesült Államokból kiinduló események gerjeszthették."

Hozzátette: jól látható az esetekből, hogy főleg kik ellen van most szobordöntő hadjárat, vagy milyen filmeket akarnak betiltani, átírni.

Itt bizony egy erősen szélsőbaloldali-anarchista világnézetű csoport próbál kitörölni a múltból embereket, vagy új múltat írni, ami káros, sok esetben alaptalan és erősen politikai színezetű. Hosszú távon ez ki fogja termelni az ezzel szemben ellenálló csoportokat és polgárháborús állapotokat is gerjeszthet.

Emlékeztetett, hogy megtanulhatta volna már az emberiség: a múltat nem lehet eltörölni.

Megjegyezte, hogy közössége, a Jobbik IT is sok esetben változtatna. Véleménye szerint még mindig sok helyen vannak elnevezve utcák kommunista személyekről, illetve olyan kétes történelmi szereplők köztéri szobrai találhatóak meg a nagyvárosokban, akik a magyarságnak csak ártottak.

"Itt van például a Szabadság téri szovjet obeliszk, de mi mégsem a barbár utat járjuk, hanem a higgadtabb, ám egyértelmű, figyelemfelhívó és karakteres utat."