Elhúznak a szomszédaink: már Romániában is magasabbak a bérek, mint Magyarországon

Elhúznak a szomszédaink: már Romániában is magasabbak a bérek, mint Magyarországon

Hazánk annyira nem tartja a lépést a régióval, hogy lassan Bulgária is megelőz minket. A teljhatalmú Orbán-kormány gazdaságpolitikája láthatóan teljes tévedésen alapul...

Az elmúlt időszakban a román gazdaság gyorsabban nőtt, mint a magyar, a románok többet fogyasztottak, mint a magyarok – írja cikkében a Portfolio az Eurostat friss adataira hivatkozva.

E szerint ráadásul vásárlőerőparitáson (PPS) számolva

tavaly először fordult elő, hogy keleti szomszédunkban a bérek már magasabbak voltak, mint Magyarországon.

A portál felidézi, a korábbi adatok azt mutatták, hogy az elmúlt néhány évben Románia egy főre jutó GDP-je megközelítette Magyarországot, a tavalyi évben pedig el is hagyta. A fogyasztást tekintve stabilabbnak látszik a román előny, és a béreknél kimutatható mostani előzés egyre kevesebb okot ad a kétkedésre - írják.

Ugyanakkor a szaklap szerint

Bulgária is egyre nagyobb tempóban halad előre, így könnyen előfordulhat, hogy egy-két éven belül a bolgár fogyasztás is a beéri a magyar szintet.

A bérek és a fogyasztás kapcsolatát vizsgálva az látható, hogy Magyarország mélyen a trendvonal alatt húzódik. A Portfolio szerint a jelenlegi magyar bérszint egy magasabb fogyasztást indokolna, a román bérszint például – amely nem sokkal magasabb, mint a magyar – kissé a trend felett van.

A gazdasági lap összegzése alapján

Magyarország nem rugaszkodott el a magas bérszinttel jellemezhető országok irányába, az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzzük meg.

Az is látszik, hogy hazánk nem tartja a lépést a régióval, a relatív pozíciónk romlása trendszerű.

(Címlapkép: Sándor Zoltán / Alfahír)