Bejegyezték a közeli lejáratú élelmiszerek beszolgáltatására létrehozott állami céget

Bejegyezték a közeli lejáratú élelmiszerek beszolgáltatására létrehozott állami céget

Január 13-án, bő két hete jegyezték be az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. néven azt a céget, amely az élelmiszer-pazarlásnak vetne véget úgy, hogy februártól összegyűjtik a boltokból a 48 órán belül lejáró termékeket, majd újraosztják azokat. Az Opten cégjegyzékéből a Napi.hu kiszúrta azt is, hogy a hárommillió forintnyi tőkével létrejött cégnek az állam a tulajdonosa, valamint működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyeli. 

A társaság ügyvezetője Hodorics András lett, aki korábban a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyetteseként működött.

A kedden, február elsejével hatályba lépő, beszolgáltatási törvénynek is nevezett szabály szerint a legnagyobb külföldi élelmiszerláncok - többek között - kötelesek felajánlani az állam tulajdonában álló Élelmiszermentő Központnak minden élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával. Emellett a korábbi 2,5 helyett 2,7 százalékos kiskereskedelmi adót kell majd fizetniük az államnak.

Teljesíthetetlen szabályokkal nehezítené a kormány a nagy élelmiszerláncok helyzetét

A Telex birtokába került dokumentum szerint az állam az élelmiszerpazarlás megakadályozására hivatkozva nehezítené meg a legnagyobb külföldi élelmiszerláncok helyzetét. A teljesíthetetlen beszolgáltatási szabály értelmében kötelesek lennének felajánlani az államnak, pontosabban a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) minden élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával. Emellett a kiskereskedelmi adójukat 2,5 százalékról, 2,7 százalékra emelné a kormány.

Mindez a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncokat (Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar és Tesco) érintené.