Húsz év után ismét látható lesz az egykori betlehemi csillag jelensége

Húsz év után ismét látható lesz az egykori betlehemi csillag jelensége

Már nem kell sokat aludnunk ahhoz, hogy feltűnő égi jelenségnek lehessünk szemtanúi, hiszen a Jupiter és a Szaturnusz napokon belül olyan rendkívül közel lesz egymáshoz – mindössze 6 ívpercre –, hogy egy rosszabb szemű ember egy fénylő pontnak láthatja őket, mondta az InfoRádióban Boldog Ádám csillagász.

Megjegyezte, a Krisztus születését megelőző héten, amikor szintén együttállás volt, picit távolabb foglalt egymástól helyet a két óriásbolygó, ezúttal tehát még látványosabb lehet a betlehemi csillag jelensége.

A két bolygó együttállására 20 évente kerül sor, a távolság azonban mindig egy kicsit más, hiszen míg a Szaturnusznak nagyjából 30 éves a keringési periódusa a Nap körül, addig a Jupiternek körülbelül 11 esztendő. Amikor utóbbi látszólag leelőzi az égbolton a Szaturnuszt, akkor látható, milyen közel is kerülnek egymáshoz.

A mostanihoz hasonló közelségre – jegyezte meg Boldog – legutóbb több száz éve került sor, legközelebb pedig csak 2080-ban számítható. S bár a két óriásbolygó december 21-én lesz egymáshoz képest a legközelebb, már most is érdemes szabad szemmel figyelni a jelenséget.