Gyerekeik, családjaik biztonságát félti a bevándorlóktól a vajda

Civil szervezetbe tömörülve, egységesen lépnének fel a migrációval szemben az európai romák, de az egyesület nyitott lesz arra is, hogy Európán kívüli cigányokat is integráljon a szervezetbe - olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

Lakatos Attila Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigány vajda, az Európai Romák Egyesületének elnöke a lapnak nyilatkozva elmondta, a szombati, miskolci alakuló ülésen a megyei cigány szervezetek mellett erdélyi, felvidéki és kárpátaljai tömörülések is részt vesznek.
    
Hamarosan a cseh, majd a Nyugat-Európában élő cigánysággal is felveszik a kapcsolatot. Hozzátette: az egyesület nyitott lesz arra is, hogy Európán kívüli cigányokat is integráljon a szervezetbe, hiszen például Kanadában vagy az Egyesült Államokban is sok roma él.
    
Mint mondta, másfél hónapja merült fel az ötlet, hogy összefogják az európai romákat, hogy a migráció kérdéskörében együtt tudják képviselni az érdekeiket. "Most még szabadon elengedjük a gyermekeinket iskolába, mert nem bántja őket senki. Ha bejönnek a bevándorlók, akkor félteni fogjuk a lányainkat, a feleségeinket és a családunkat, mert senki nem lesz biztonságban" - fogalmazott Lakatos Attila, hozzátéve: munkahelyeiket is féltik, mert a migránsok ugyanolyan "tanulatlanok", mint ők, ugyanazt a munkát tudják elvégezni.