Földi László: lőparancs kellene a határokon

Az M1 aktuális csatornán Földi László kedden azt mondta, a határokon a katonákat "lőparanccsal" kellene bevetni, hiszen a migránsok a fegyver puszta látványától nem rettennek meg, mivel azt otthon is láttak, a fegyver használatával lehetne visszatartani őket.

„Nem azt mondom, hogy lőni kell, hanem azt mondom, ha bevetjük a katonákat, (…) akkor azt csak lőparanccsal szabad megtenni”

- mondta Földi. Hozzátette: jelen pillanatban nincs lőparancs Európában.

„Azt gondolom, hosszú távon ne is legyen, hiszen nem az a cél, hogy emberek haljanak meg, de akkor ne tegyünk olyan szimbólumokat, melyek tovább hergelik ezeket az „invázorokat”, és főleg azokat, akik a tömeget irányítják. A tömeg áldozat lesz akkor is, ha túléli, és akkor is, ha itt marad, vagy vissza kell mennie. Mindezek tükrében az invázió megelőzése lett volna fontos"

– jegyezte meg.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Angela Merkel korábbi szavai, melyek szerint nem kell változtatni a német menekültpolitikán, „jól ki van az találva”, már nem meghívólevélnek, hanem további bíztatásnak tekinthető.

Földi arra figyelmeztetett, hogy Macedóniában már háború van. Míg az egyik fél, a támadó ezt tudomásul veszi, addig a másik fél, akinek védekeznie kellene, nem. De ha Angela Merkel például azt mondaná, hogy konfliktusba fulladt az amúgy jó szándékú menekültpolitika, akkor meg lehetne változtatni a kifejezéseket, és többé nem embercsempészekről beszélnénk, hanem szabotőrökről, a háborúban ugyanis így hívják azokat, akik a hátországban támadják a védelmet.

A genfi konvenció értelmében a hadifogoly státusz nem vonatkozik a kémekre és a szabotőrökre, így azonnal ki lehetne őket vonni a rendszerből. Napjainkban viszont egy elfogott embercsempészt ügyvédek tömegei védik az érdekei mentén

– közölte.

A görögök felelőssége, hogy két okmánnyal lehessen megérkezni a partokhoz. Az egyik az útlevél, a másik a vízum, aki viszont nem rendelkezik ezekkel a papírokkal, nem teheti be a lábát Európa földjére.

Földi László a NATO-tag Törökország viselkedését sem érti. A szakértő szerint nem az a feladata, hogy zsaroljon, hanem kötelessége lenne saját jogon megakadályoznia az inváziót, függetlenül attól, hogy azt támogatják, vagy sem.

Az egy másik kérdés, hogy a többi tagországnak jól felfogott érdeke lévén eszközökkel, pénzzel támogatnia kellene a törököket. Mivel azonban ők ezt nem teszik meg, a példastatuálás érdekében fel kellene függeszteni Törökország NATO-tagságát. Így aztán Görögország magára marad

– értékelte a helyzetet Földi László.

Földi László úgy véli: nem olyan ördöngösség kitalálni, mit kellene tenni a határ mentén.

Ha mi kimennénk az utcára tüntetni, és ezt nem jelentenénk be, akkor a rendőrség nagyon helyesen azonnal feloszlatna minket, és le is tartóztatna

– sorolta Földi.

Ha kiabálnánk a fennálló rend ellen, akkor börtönbe zárnának minket, ha pedig drasztikus módon áttörnénk a határt, akkor a másik oldalon le is lőnének. Manapság azonban mindenki retteg Brüsszel haragjától, és Angela Merkel politikájának uszályába került, ahonnan nagyon nehéz kitörni, mert ha azt valaki megteszi (pl. a V4 országok), akkor azokat kollaboránsoknak tartják, nem pedig azokat, akik együttműködnek az invázióval

– fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő a műsorban.