Van, akiknek bejött a bevándorlás

Nem, nem ön az. A Századvég három hónap alatt közel 800 milliót kaszált a migráción.

"Mivel a bevándorlási ügyek alakulása új helyzet elé állítják mind az Európai Unió vezetését, mind a tagállamokat,- köztük Magyarországot is -, a kormányzati döntések, álláspontok megalapozásához szükség van kiegészítő szolgáltatás igénybe vételére" – a hvg.hu birtokába került dokumentumok szerint ezzel indokolta 2015 decemberében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), miért kellett egy újabb, 790 millió forintos szerződéssel kiegészíteni a több mint 6 milliárd forintos tanácsadói szerződést, amelyet alig két hónappal korábban kötött a tárca a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató konzorciumával.

A bruttó 6 milliárd forintos keretösszegű megállapodást annak a nagy vihart kavart 3,8 milliárdos tanácsadói megbízásnak a kvázi folytatásaként kötötte 2015 októberében az NFM és a Századvég, amelyet az előző kormányzati ciklusban, 2011 végén nyert el a két cég. Bár a 2012 és 2014 között készült, vitatható színvonalú tanulmányokról a feldolgozás során kiderült, hogy vajmi kevés kormányzati döntést alapoztak meg, a kormányt ez nem tartotta vissza a megbízás megújításától. Sőt, megemelt keretösszeggel, a feladatokat némileg kibővítve kötött újabb szerződést a Századvéggel - írja a lap.

Úgy tűnik azonban ez sem volt elég: a fenti indoklással annak ellenére bízták meg újabb közel 800 millióért a két céget, hogy a kiegészítő szerződés témáját - a bevándorláshoz kapcsolódó társadalmi- és politikai kérdések elemzését - az eredeti keretszerződés is lefedhette volna. Abban ugyanis honvédelemmel, biztonságpolitikával, rendvédelemmel, közbiztonsággal, illetve a külpolitikával foglalkozó elemzéseket is havonta készítenie kellett a cégcsoportnak, de ha a területek havi monitoringja erre mégsem lett volna elég, akkor is belefért volna a munka a „társadalomtudományi kutatással alátámasztott stratégiai tanulmánykészítés”, netán a „szakpolitikai kutatással alátámasztott stratégiai tanácsadás” kategóriákba.

Kétségtelen, hogy így „csak” a keretszerződésben rögzített 47,1 millió forintot, illetve az óránként 31750 forintos tanácsadói díjakat számíthatták volna fel, szemben a most a lap birtokába került kiegészítő szerződésben szereplő 230 + 561,8 millió forinttal, amiből az első tétel az EU 28 tagállamában 1000 fős mintán végzett közvélemény-kutatások, a második pedig azok feldolgozásának és kiértékelésének a díja.

A feladat első részét a szerződéskötéstől számított 9, a másodikat pedig 11 hét alatt kellett teljesítenie a Századvégnek, vagyis kevesebb, mint 3 havi munkáért járt a közel 800 millió forint, amit 2016 júniusára az utolsó fillérig ki is fizetett az NFM - írja a Hvg.hu.