Biztató: folyamatosan fogyatkozik a cégek száma Magyarországon

Biztató: folyamatosan fogyatkozik a cégek száma Magyarországon

A hazai vállalkozások idei első félévben megkezdett felszámolásainak száma 30 százalékkal több, mint a tavalyi egész éves adat az Opten közlése szerint.

A magyarországi cégek száma idén eddig minden hónapban csökkent, júniusban csaknem 10 ezerrel kevesebb cég működött, mint tavaly decemberben - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

Eszerint júniusban csaknem 2400 céget alapítottak, ami nem kiugróan sok, de az átlagoshoz viszonyítva nem is kevés az MTI beszámolójában foglaltak szerint. A megszűnt vállalatok száma meghaladta a háromezret júniusban, a cégek megszűnési formáinak arányában jelentős változás történt.

Korábban a kényszertörléssel megszűnt cégek aránya volt a legmagasabb a megszűnések között, de a kisadózó vállalkozások tételes adójának, avagy a kata tavalyi átszabása miatt ez a trend átfordult, és a végelszámolási eljárással megszűnt cégek kerültek többségbe.

Az újonnan indított felszámolási eljárások száma tovább emelkedett, meghaladta a 2500-at, ami az elmúlt hat év legmagasabb értéke.

Nemcsak a júniusi érték döntött rekordot, hanem az idén megkezdett felszámolási eljárások száma is, ami meghaladta a 11 ezret; a féléves szám 30 százalékkal több, mint a tavalyi egész éves. Továbbra is a 3-5 éves cégek a leginkább érintettek.

Júniusban több mint 1200 végelszámolás indult, ez ebben az évben a második legtöbb, szezonális összehasonlításban pedig a legmagasabb érték az elmúlt hat évben - jelezte az Opten.

Emlékezetes, 2022 nyarán a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló jogszabály, más néven a katatörvény szigorítása ellen tiltakozási hullám indult a fővárosban és több vidéki nagyvárosban is. Ennek keretében például Budapesten a demonstrálók el is zárták a Margit hidat a pesti hídfőnél, amelyre válaszul a rendőrség sokkolót is használt "jogszerű, szakszerű és arányos" módon a katás tüntetőkkel szemben. Az egyik akkoriban meghirdetett eseményt szó szerint jobbágyfelkelésnek keresztelték el az új típusú adózási formával elégedetlen futárok.

(Címlapkép: Az új kata-törvény ellen tüntetnek Budapesten 2022 júliusában - Béli Balázs/Alfahír)