"Biztonsági őrök terelték ki a nézőket a moziból" - interjú a Pannonia Entertainment munkatársával

"A Stanley Kubrick rendezésében készült 2001: Űrodüsszeia volt az egyik első film, amelynek digitálisan felújított verzióját visszahozta a mozivászonra a Pannonia Entertainment. Ennek a filmnek csak a Puskin Moziban közel nyolcezer nézője volt, ami komoly eredménynek számít" - mondta az alfahir.hu-nak adott interjújában Zsarnai Gábor, a cég munkatársa.
 
 
"Abból a szempontból is kiemelkedő film ez, hogy a cég által forgalmazott és felújított alkotások közül a legrégebbi: 1968-as - igaz, Magyarországon csak 1979-ben mutatták be. Nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a vetítésről, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a Corvin Mozi legnagyobb vásznán, a Korda teremben futott. Az ennyire erős vizualitású filmek itt működnek igazán jól. Hasonlóan nagy népszerűségnek örvendett a Volt egyszer egy vadnyugat című film is, amely után több szakmabeli hívta fel a céget, hogy gratuláljon hozzá." 
 
"Általánosságban elmondható, hogy ezeket a filmeket a mainál két-három generációval idősebb emberek látták utoljára mozivásznon - bár volt, amit még ők sem, hiszen a Nyolcadik utas: A Halál rendezői változata még soha nem került Magyarországon moziba. Több, mint harminc évvel az eredeti bemutatója után pedig még mindig közel tízezren voltak rá kíváncsiak. Persze nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy ezeknek a filmeknek csak nagyon rövid időre lehet megszerezni a vetítési jogát, így minden film esetében néhány hetes vetítéssorozatról beszélhetünk."
 
 
Mint Zsarnai Gábor elmondta, az mindenesetre kiderült a cég számára, hogy érdemes foglalkozni ezen alkotások újra-bemutatásával, hiszen rengetegen szeretik őket, és ha a rajongók a moziban összegyűlve együtt tekintik meg a filmet, különleges közösségi élményben van részük. "Az Alien-film volt az, amely nagyjából mindig teltházzal futott, és előfordult, hogy biztonsági őrök terelték ki a teremből az embereket, mert még órákig beszélgettek a filmről és a régi-új élményről, amelyet az okozott, hogy sok idő elteltével ismét a vásznon láthatták."
 
Interjúalanyunk szavaiból továbbá kiderült: nem is csak egy különösen hangsúlyos vizualitással működő film esetén van nagy jelentősége annak, ha az emberek a moziban nézik. "A digitális felújítással sikerül olyan részleteket megtalálni ezekben a jól ismert és sokszor látott alkotásokban, amelyek a nagyközönség számára nem is voltak ismertek - és ezt pontosan tőlük tudjuk. Így például többen mesélték, milyen összefüggésekre, elrejtett motívumokra lettek figyelmesek, amikor a Harcosok klubját a moziban nézték meg, de a Gyalog galopp vetítése is hasonló hatást ért el. Előbbiben gondolhatunk akár a Starbucks-os poharakra, vagy Brad Pitt felbukkanásaira a történet elején, amikor mint szereplő, még nem is kapcsolódik be a cselekménybe." (Nézze csak meg az alábbi képen a bal alsó sarkot! - a szerk.)
 
 
"A Monty Python-filmben pedig egy sor poén feliratokban, dekorációkban vagy a díszleten van elrejtve, amelyet a nézők most vettek észre először, és remekül elszórakoztak rajta. Mindez azért lehetséges, mert sokkal nagyobb képen nézik a filmet, mint ami bármilyen otthoni monitoron lehetséges lenne." 
 
A cég további terveiről a Pannonia Entertainment munkatársa nem sokat tudott elárulni, ami érthető is: köztudott, milyen bonyolult a filmes jogok rendszere - főleg, ha a nemzetközi piacra gondolunk. Annyit viszont elárult: áprilisban Zeffirelli Rómeó és Júliáját mutatják majd be. Shakespeare ugyanis április 23-án született, és ugyanezen a napon is halt meg - kereken hatszáz évvel ezelőtt. "Plusz érdekesség, hogy a film zenéjét a Keresztapa zeneszerzője komponálta - a Keresztapa pedig épp most fut a mozikban a forgalmazásunkban" - mondta. "Természetesen folyamatosan kutatjuk a külföldi piacot, és szeretnénk minél több olyan filmre találni, amelyet a Magyarországon vállalható feltételekkel be tudunk mutatni."
 
A Pannonia Entertainment forgalmazásában eddig az Egy nehéz nap éjszakája (A hard day's night) című Beatles-film, a már említett 2001: Űrodüsszeia, A nyolcadik utas: A Halál, a Harcosok klubja, a Volt egyszer egy vadnyugat és a Vissza a jövőbe, emellett A bolygó neve: Halál, a Die hard most pedig a Keresztapa első része került újra a mozivászonra.