Mit csippantanak a jegyellenőrök a bérletünkön? Követ minket a BKK?

Mit csippantanak a jegyellenőrök a bérletünkön? Követ minket a BKK?

Miközben azt halljuk, hogy a kormányzat a harmadik oltás meglétét úgy próbálná valahogy bizonyíttatni a magyar állampolgárokkal, hogy a védettségi igazolványon lévő QR-kódot beolvastatná az adott helyszínen, a BKK jegyellenőrei már egy jó ideje csippantgatják a járműveken utazók, valamint a metróra szállók bérleteit.

De vajon ők mit olvasnak ki a QR-kódból? Milyen adatokat tárolnak az utazóközönségről, és mi célból teszik ezt? Vajon ha a BKK ellenőr beolvassa a bérletünket mondjuk a négyeshatos villamoson, akkor az utazásunk ezután nem maradhat titokban? 

Nos, a BKK tájékoztatása szerint tőlük senki nem tudja meg, hogy ha esetleg pirosban jártunk - már ha persze megfeleltük az utazási feltételeknek. 

"A BKK Zrt. kizárólag az ellenőrzéssel kapcsolatos adatokat tárolja, személyes adatokat nem, így az adott ellenőrzés és az ellenőrzött utas semmilyen módon nem köthető össze.  Az ellenőrzés statisztikai adatainak (időpont, helyszín és darabszám) szerinti elemzése kizárólag az erőforrástervezést támogatja" - válaszolta a közlekedési vállalat a megkeresésünkre. 

A válaszuk alapján a jegyelle

nőr leolvasóján sem jelenik meg, hogy a bérlet kihez tartozik - ami mondjuk azért is lehet érdekes, mert tapasztalataink szerint sok esetben csak csippant egyet az ellenőr, de a személyigazolvány számot már nem veti össze a két dokumentumon. A BKK szerint ezeket az adatokat ellenőrzik (a részletesebb adatkezelési tájékoztatót ITT IS elolvashatja):

  • Érvényesség státusza (érvényes/lejárt)
  • Érvényesség kezdete
  • Érvényesség vége
  • Díjtermék típusa
  • Hőpapírral kapcsolatos azonosítók.

Arra a kérdésünkre, hogy a BKK le tudja-e a követni egy bérletes utas útvonalát, vagy tud-e adatbázist készíteni a szokásainkról (amik esetleg rossz kezekbe kerülhetnek majd...), a vállalat sajtóosztálya megnyugtatott minket:

"az ellenőrzési adatok alapján nem követhető le, hogy ki milyen útvonalon közlekedik".

Szóval, úgy tűnik, legalább a közösségi közlekedés szervezői nem kémkednek utánunk.