Az ellenzéki pártok közül egyelőre csak a Jobbik mondott nemet a köztévére

Nem lesz egységes bojkott?

Október 23-án a köztévé Kunigundai úti székházánál, majd másnap a parlamentben is arra szólította fel a Jobbik az ellenzéki képviselőket, hogy ne legitimálják megjelenésükkel a hazug propagandagyárnak tartott köztévé műsorait. Sőt, Mirkóczki Ádám, a legerősebb ellenzéki párt kommunikációs igazgatója pénteken hangsúlyozta, arra kérte párttársait, ne nyilatkozzanak a köztévé újságíróinak, inkább irányítsák őket a Jobbik pénteki Rágalominfójára.

De vajon csatlakozik-e a bojkotthoz a többi ellenzéki erő, főleg annak tükrében, hogy ők sem számíthatnak hiteles tájékoztatásra? Megkerestük a jelentősebb ellenzéki pártok sajtóosztályait, ám úgy tűnik, hiába a mostoha körülmények, nem mindenki hajlandó ellenállni a közmédia csábításának.

Az Alfahír érdeklődésére a Párbeszéd nem reagált, míg a Demokratikus Koalíció ígért választ, de végül elálltak attól, hogy elmondják, legitimálják-e az adófizetők pénzéből számtalan sajtópert elveszítő közmédiát.

Még gondolkodnak

Az LMP támogatja a Jobbik frakció kezdeményezését arról, hogy politikai vitanap legyen a közmédia helyzetéről. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a kormány közel 100 milliárd forint közpénzt fordít a saját propagandájának terjesztésére. A konkrét bojkottal kapcsolatos álláspontjukról a párt vezető testülete fog később dönteni - közölték.

Csak élőben

A Momentum válaszában arról írt, hogy korábban is mindössze egyszer, az országgyűlési választások kampány-időszakában adtak számukra lehetőséget a köztévében megjelenni. "Azóta és azelőtt sem kaptunk megkeresést, így bojkottra lehetőségünk sincs. A Momentum a köztévét propagandamédiának tekinti, így csak élő nyilatkozatot, interjút vállalna" - írták.

Bemennek

Az MSZP szerint nem ők bojkottálják a közmédiát, hanem a közmédia bojkottálja az Európa-párti erőket és a valóságot. "Mi nem fogunk bojkottot, nyilatkozatstopot hirdetni a magyar adófizetők pénzéből működő csatornákra, hiszen az állampolgároknak is az az érdekük, hogy a pénzükért végre objektív, sokszínű tájékoztatást kapjanak" - fogalmaztak, majd hozzátették: a sokszínűséget kizárólag a közszolgálati média finanszírozói, a magyar adófizetők kényszeríthetik ki. "A pártok egyoldalú bojkottja - tapasztalataink szerint - ehhez nem lesz elegendő, ahhoz kormányváltás kell" - reagáltak a szocialisták a Jobbik felhívására.

(Címlap- és borítókép: jobbikos tüntetés a köztévé székháza alőtt - fotó: Béli Balázs / Alfahír)