Lezárják a bőnyi rendőrgyilkosság helyszínét

Bizonyítási kísérlet zajlik a településen.

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a vizsgálatnál jelen kell lennie a gyilkossággal gyanúsított Győrkös Istvánnak, illetve az akciót túlélő rendőrnyomozóknak is.

A kormánypárti lap azt írja, Győrkös István októberben nem engedte be azonnal Pálvölgyi Péter őrnagyot és három társát. Előbb a kerítésen keresztül vitatták meg, hogy a házőrző kutyát Győrkös bezárja-e. Ellenkező esetben a rendőrök kénytelenek lettek volna lelőni az ebet.

Győrkös végül bezárta az állatot, de a rendőröket nem engedte be, hanem visszasietett a házba. Pálvölgyi ekkor nyitotta ki a nagykaput, egyik társa pedig az udvar végébe indult, hogy ellenőrizze, a férfi valóban elzárta-e a kutyát. Az őrnagy a házigazda után sietett, és néhány lépéssel mögötte nyomozótársai is követték őt.

A gyanú szerint amikor Pálvölgyi belépett az előszobába, szembe találta magát Győrkössel, aki ráfogta a csőre töltött, kibiztosított, Kalasnyikov rendszerű AMD típusú gépkarabélyát, amivel egyből lőhetett, és már az első lövedék megölhette a rendőrt.

A férfi nyomozótársa viszonozta a tüzet: nyolcszor lőtt Győrkösre, akit el is talált, a nyomozónő közben kirohant a házból és telefonon riasztotta a mentőket, valamint a Terrorelhárítási Központot (TEK) - akiknek a szabályzat értelmében elvileg már a helyszínen kellett volna tartózkodniuk -, és hívta a másik nyomozócsoportot is.

A kutyát ellenőrző rendőr közben a házhoz rohant és egyszer be is lőtt Győrkös felé, akit végül a TEK győri felszámoló egysége vett őrizetbe és hozott ki az épületből.

A történteket a rendőrök elmondása alapján másodpercről másodpercre rekonstruálják a helyszínen. Ennek része az is, hogy rekonstruálják, Győrkös állításai alapján mi történt az udvarban és a házban.

Mint ismeretes, a gyanúsított azt vallotta: előbb lőttek a rendőrök, és amint eltalálták, összeesett és közben véletlenül lőtt, de akkor sem Pálvölgyi őrnagy felé. Szerinte gellert kaphatott az a lövedék, amely megölte a főtisztet.

Az ügyészség szerint nem baráti tűz végzett a Győrkös Istvánhoz kiszálló rendőrrel

Az ügyészség által felkért DNS-szakértőnek nem sikerült megfelelő nyomokat rögzítenie a lövedékeken, az összevont orvos- és fegyverszakértői vizsgálat pedig az ügyészség álláspontját igazolja, fejtette ki a lapnak Győrkös ügyvédje.Azonban Takács Zoltánnak továbbra is vannak fenntartásai a szakvéleménnyel kapcsolatban, melyeket továbbítani fog az ügyészségnek.Az ügy előzményeiről bővebben korábbi cikkeinkben olvashat: