Börtönbiznisz: úgy szavazták meg a törvényt, hogy nem tudják, hogyan csökkentik a zsúfoltságot

Börtönbiznisz: úgy szavazták meg a törvényt, hogy nem tudják, hogyan csökkentik a zsúfoltságot

Kedden, ahogy az várható volt, a Parlament megszavazta a börtönkártérítések felfüggesztését célzó törvényjavaslatot.  

Az országgyűlés 139 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett szöveget, melynek értelmében 

  • június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás 
  • május 15-ig ki kell dolgozni egy szabályozást a bűncselekményekből származó károk enyhítésére és a bűncselekmények áldozatainak érdekeinek érvényre juttatására 
  • szeptember 30-ig kell a kormánynak biztosítania, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a 100 százalékot.

Hogyha be akarják tartani a saját törvényüket, akkor két dolog lehetséges - fogalmazott Gyüre Csaba a szavazás után az Alfahírnek. Vagy szeptember 30-ig építenek két-háromezer fogvatartott elszállásolására alkalmas bv-intézeteket Magyarországon, vagy pedig marad "a politikai öngyilkosság", és amnesztiával csökkentik a börtönökben tapasztalható 20 százalékos zsúfoltságot, de egyik sem tűnik lehetségesnek a Jobbik vezérszónoka szerint.

A jobbikos politikus úgy látja, a törvény ilyenformán a készátverés-show része. Most megpróbálnak hazugsággal hatni a társadalom igazságérzetére, mert az valóban felháborító, hogy az elítéltek milliós kártérítést kapnak az államtól - hangsúlyozta.

Gyüre Csaba szerint az is egyértelmű, hogy ezek a perek újra fognak indulni, hiszen a moratórium csupán néhány hónapra függeszti fel a kifizetéseket. Sőt, a fogvatartottak a későbbiek folyamán ismételten az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulhatnak majd.

Ezt csak egy módon kerülheti el az állam, börtönök építésével

- érvelt a politikus. 

Hangsúlyozta, 2015-ben a Fidesz-kormány nyolc települést jelölt ki a börtönépítési-projektre, azonban nem történt egy kapavágás sem az említett területeken, holott az eddig kifizetett 8,5 milliárd forintos kártérítésből két bv-intézményt is fel lehetett volna már húzni.

Ahogy arról beszámoltunk, a tegnapi parlamenti vita azzal zárult Völner Pál államtitkár részéről, hogy "meg fogják látni", hogyan oldja meg szeptemberig a túlzsúfoltságot a kormányzat. 

Innentől ketyeg az óra a mulasztásos törvénysértésig.

Egy nappal a szavazás előtt még mindig nem tudni, hogyan csökkentik a börtönzsúfoltságot

Péntek kora este ismételten vitázott a parlament az úgynevezett börtönbizniszről, azonban a lényegi kérdésre, miszerint a jelenlegi 119 százalékos zsúfoltságot hogyan fogja a kormányzat minimum 100 százalékra csökkenteni, nem sikerült választ találni. Érzékeny területre tévedt a kormánypropaganda amikor azt akarta boncolgatni, hogy kik azok a „sorosista" ügyvédek akik a magyar börtönökben ülő rabok kártérítéseire specializálódtak.