Borulhat a tűzszünet Szíriában?

A szíriai kormányerők heves támadást indítottak kedd éjjel a lázadók ellen Aleppó várostól délre.

A kormányhadsereg és szövetségesei a Tallat el-Ísz nevű stratégiai fontosságú hegyre épült el-Ísz város visszafoglalása céljából indították a támadást harci gépekkel és tüzérségi fegyverekkel.

A települést néhány nappal ezelőtt foglalták el lázadószervezetek, amelyek között van az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő an-Nuszra Front is.

Az an-Nuszra Front fegyveresei kedden lelőtték a hadsereg egyik harci gépét, és foglyul ejtették pilótáját - közölte az OSDH, amelynek kiterjedt aktivistahálózata van az országban. A lázadók egyik fegyverese azt állította az OSDH-nak, hogy visszaverték a kormányerők támadását, és nagy veszteségeket okoztak. Az OSDH úgy tudja, a kormányerőknek sikerült területet elfoglalniuk a lázadóktól, de nem az egész várost.

A hadsereg is adott ki arról közleményt, hogy offenzívát indított Aleppótól délre. A közlemény a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet tévéje, az al-Manar honlapján jelent meg.

Ebben a kormányerők azt írták, a művelet válasz arra, hogy a felkelők több esetben is megsértették a tűzszünetet.

Kedd éjszaka az elmúlt hetekben jelentős vereségeket szenvedett Iszlám Állam dzsihadista szervezet is támadásba lendült a fővárostól északkeletre fekvő területeken, amelyek a központi hatalom ellenőrzése alatt állnak. Az ODSH szerint a terrorcsoport megtámadta a Damaszkusztól mintegy 50 kilométerre álló Tisrín erőművet. Katonai források azt közölték, hogy az akcióban az összes terroristával végeztek.

A fővárostól 40 kilométerre fekvő ed-Dumeir katonai repülőtér közelében az IÁ öt robbanóanyaggal megrakott autóval támadt katonai célpontokra. A támadásokban legalább 12 katona vesztette életét - jelentette az OSDH. A londoni székhelyű ellenzéki szervezet szerint a hadsereg ellencsapásaiban kilenc civil és 15 dzsihadista halt meg.

Ezt megelőzően az Aszad-rezsimmel szövetséges milíciák az orosz légierő segítségével kiszorították az IÁ harcosait a Damaszkusz és az ókori romváros, Palmüra között fekvő el-Karijatein városából. Palmürából már a múlt héten kiverték a dzsihadistákat. Szíriai kormánypárti források szerint az IÁ mostani támadásaival válaszol a közelmúltban elszenvedett vereségeire.

A harcok során ostromzár alá helyezett települések kapcsán az Egyesült Államok kedden felszólította Moszkvát, gyakoroljon nyomást szövetségesére, a damaszkuszi kormányra annak érdekében, hogy az tegye lehetővé az érintett lakosság ellátását. Washington ENSZ-nagykövete, Samantha Power kiemelte a főváros délkeleti elővárosát, Dárajját, amelynek lakosaihoz 2012 óta nem jutott el a nemzetközi közösség egyetlen szállítmánya sem.

Az ENSZ szerint közel 500 ezren laknak a kormányerők, vagy valamelyik lázadó milícia által blokád alatt tartott településeken. Februárban az érintettek 25 százalékához, márciusban azonban csak 21 százalékukhoz sikerült segélyeket eljuttatni.