A vendégekkel közvetlen kapcsolatban álló pincérek, pultosok a legfontosabb, ugyanakkor a legmegterhelőbb feladatot látják el az éttermekben, szállodákban, egyéb vendéglátóipari egységekben. A vendéglátó számára nem mindegy, kiket állít ezekbe a pozíciókba, ugyanis a vendégek elégedettsége, a hely jó híre múlik rajta.
Persze nem ugyanolyan elvárásokat támaszt egy büfé vagy előkelő étterem, szálloda, illetve egy idegenforgalmilag frekventált helyen lévő vendéglátóhely. Milyen igényekkel szembesülhetünk, ha vendéglátóipari pozíciókat keresünk, illetve milyen fizetésekre számíthatunk?
Nem mindenkinek való
A szekesfehervarallas.hu oldalon található felszolgáló állások Székesfehérvár és környékén hirdetések lefedik a területen állást keresők széles körének igényeit. A tapasztalat és ma már az angol nyelvtudás, pontosabban a kommunikáció a legtöbb helyen elvárás, konkrét végzettséghez azonban kevés helyen kötik a pozíció betöltését.
Az önmagára és a munkájára való igényesség, a terhelhetőség, valamint a rutinos és gyakorlatias munkamorál szintén követelmények a frontvonalban dolgozókkal szemben, hiszen a vendégekkel való munka sokszor rendkívül megterhelő és sok türelmet igényel.
A gyors reakcióképesség, a jó szervezőkészség és a csapatmunkára való képesség is feltétel lehet bizonyos pozíciók betöltésénél, de a nagy munkaerőhiányra való tekintettel akár pályakezdők, pályamódosítók is eséllyel pályázhatnak.
Milyen feladatokat várnak el a munkáltatók?
Természetesen a munkáltatói elvárások pozíció- és sok esetben vendéglátóipari egység függvényében változnak, attól függően, hogy milyen feladatokra terjednek ki. A feladatok széles körűek, változatosak lehetnek, és akár a számlázással, a pénzkezeléssel kapcsolatos teendőket is érinthetnek.
A felszolgáló pozíció sok folyamatot lefed, és több láthatatlan háttérmunkát is magában foglal. A hirdetések alapján a teríték kihelyezése, a rendelések felvétele, az ételek ajánlása, valamint a vendégek szakszerű és kedves kiszolgálása is beletartozik. A kommunikáció mellett a munka része lehet még az italok és a kávék elkészítése, a vendégtér és a munkaterület tisztán tartása, a pénztárgép kezelése, illetve napi adminisztrációs feladatok ellátása.
Emellett az angol nyelvtudás, a szakmai tapasztalat is jellemzően alapvető elvárás, ahogyan a barátságos, nyitott személyiség, az önálló munkavégzés, a pontosság, a megbízhatóság és az ápolt, tiszta megjelenés. A juttatások változóak, esetenként a munkába járást, az étkeztetést is támogatják a béren felül.
Mennyit lehet keresni?
A fizetések általában nettó 300-500 ezer Ft között mozognak, ami attól függően is változhat, hogy teljes vagy részmunkaidőre vonatkozik, de erősen függ az adott vendéglátóhely presztízsétől. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a vendéglátóiparban jellemzően műszakokban kell dolgozni.