Bosszút álltak a románok a Székely Szabadság Napjáért

Megbírságolta a székely szabadság napja alkalmából tartott marosvásárhelyi megemlékezés, felvonulás és tiltakozás szervezőit a csendőrség.

Az MTI az érintettektől megtudta, hogy Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének a nevére 10 ezer lejes (700 ezer forint) bírságról szóló jegyzőkönyvet, László Györgynek, a Marosszéki Székely Tanács elnökének a nevére pedig hatezer lejes (420 ezer forint) bírságról szóló jegyzőkönyvet kézbesítettek szerdán.

A csendőrség Izsák Balázsnak azt rótta fel, hogy nem iktatta a csendőri egységnél is a rendezvény előtt legkevesebb 48 órával a rendezvény lezajlásáról szóló nyilatkozatot, és a székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés után "engedély nélkül szervezett" felvonulást a prefektusi hivatal elé.

László Györgynek - aki a szervezők által biztosított önkéntes rendfenntartók munkáját irányította - azt rótták fel, hogy szervezőként részt vett az "engedély nélküli" felvonuláson.

Ráadásul, mint azt megírtuk, abszurd módon olyan székely hazafit is megbírságoltak, aki jelen sem volt a rendezvényen. 

Csendháborítás egy tüntetésen

A román csendőrség marosvásárhelyi mobil egysége közleményben tudatta csütörtökön, hogy a székely szabadság napja néven rendezett marosvásárhelyi megemlékezés és tüntetés videofelvételeinek a tanulmányozása után 84 személyt bírságoltak meg, összesen 70 800 lej (4,95 millió forint) értékben.

A közlemény szerint 50 személyt azért bírságoltak meg összesen 61 ezer lej (4,27 millió forint) értékben, mert "be nem jelentett, be nem iktatott vagy tiltott tömegrendezvényt szerveztek; szervezőként nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedeteket tapasztaltak".

A csendőrség tájékoztatása szerint 34 személyt csendháborításért bírságoltak meg összesen 9800 lej (686 ezer forint) értékben.

Valamint, ahogy arról korábban beszámoltunk, a román hatóságok még magyar parlamenti képviselőre is rohamrendőröket küldtek, de a sokezres rendezvény végeredményében békésen lezajlott.

Galériánk: